Stäng fönster Stockholm kn, ASPSÄTRA 1 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Stort bostadsområde med trevåningslängor i nordöstra Sätra.

De 14 lamellhusen bildar fyra öppna och ett mer slutet gårdsrum. Aspsätravägen som genomkorsar området i en båge skiljer de tre kvarteren Aspsätra, Björksätra och Eksätra, åt. Gårdsrummen är planerade med en gångväg och buskplanteringar närmast husen och lekplats, bollplan, eller naturmark i mitten. Vissa av gårdsrummen är kraftigt kuperade med berg i dagen. I utkanten av området, framförallt i öster och norr finns parkeringsplatser och garage. Garagen är dels inrymda i friliggande längor, dels i lamellhusens suterrängvåningar. Områdets panncentral ligger i anslutning till ett av husen i kv. Aspsätra. Utmed områdets ytterkant i söder och väster löper en gångväg. Kortare gångvägar leder från gårdsrummen till parkeringsytorna. Området avgränsas i norr av Björksätravägen och i öster av Eksätravägen. Det stora och kraftigt kuperade naturområdet i sydväst avskiljer området definitivt från de mera centrumnära områdena kring kyrkan i kv. Björnsätra. I väster utgör spårområdet en gräns. Intill spåret finns två mindre transformatorstationer.

· Våningar: 3 med suterräng
· Tak: Flackt sadeltak, pappbeläggning. Gavelrösten samt smal takomfattning under takfot inklädda med beige korrugerad plåt.
· Fasad: Spritputs, beigt och brunt.
· Sockel: Spritputs, beigt och brunt.
· Fönster: En- och tvålufts, vitlackerad plåt. Vissa med bröstningar i blålila korrugerad plåt.
· Balkong: Fronter av blålila korrugerad plåt, överliggare av galvaniserat stål.
· Entré: Uppglasad port i teak, över- och sidoljus.
· Stomme:
· Lägenhetsstorlek: 1-4 rok.
· Förändringar: 1985 kläddes gavelrösten, takfot och fönsterbröstningar på samtliga hus in med korrugerad plåt. Sophanteringen förbättrades 1986 med "sopskåp" i plåt intill entréerna.

Entréerna, till vilka granittrappor med svartmålade järnräcken leder, är något indragna och har sidor av skiffer. Vid sidan om entréerna är grå plåtskåp för sophämtning placerade. Varje hus är försett med en eller oftast flera cykelrum i källarplan med egen ingång. Suterrängvåningarna innehåller antingen garage eller bostäder. Garageportarna, som är sidohängda, är av stål med utanpåliggande vitmålad panel. De friliggande garagen har pulpettak med korrugerad plåt och plåtinklätt murkrön. Fasaderna består av stora betongelement med frilagd ballast. Garageportarna är av vipptyp i vit korrugerad plåt.

KOMMENTAR
Planen, med mot varandra vinkelrät ställda friliggande längor som bildar halvöppna gårdar, återkommer i de flesta av Sätras lamellhusområden. Flera av gårdarna i området är dock något mer kuperade än vad som är vanligt. Men det är framförallt den stora mängden hus som skiljer området från det typiska lamellhusområdet i stadsdelen. Om man bortser från att gavlar och takfot har klätts in med plåt samt att fönsterbröstningarna har bytts ut är byggnaderna välbevarade.