Stäng fönster Stockholm kn, ALSÄTRA 3 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Villaområde i västra Sätra.

17 enfamiljshus med eller utan suterrängvåning (Samma hustyp finns även i det intilliggande kv. Brunnsätra 3-23). Området avgränsas i söder av Alsätravägen och i övriga väderstreck av kuperad naturmark. Terrängen sluttar kraftigt mot dalgången i norr. Byggnaderna bildar fyra parallellställda rader i nordsydlig riktning. De tre nordligast placerade husen är orienterade vinkelrät mot de övriga. Från Alsätravägen går en u-formad angöringsgata, som tillåter rundkörning, genom området. Husen ligger indragna några meter från gatan och har på så sätt trädgård på både fram- och baksidan. De hus som är placerade i speciellt kuperad terräng har trappor med betongsteg som leder fram till entréerna på gavlarna. Häckar, på några ställen staket, avgränsar tomterna. Mellan flera av husen finns fristående garagebyggnader.

· Våningar: 1 och inredd vind, 1 och inredd vind samt suterrängvåning.
· Tak: Brant sadeltak, betongpannor.
· Fasad: Liggande spontad panel.
· Sockel: Platsgjuten betong, målad.
· Fönster: En- och tvålufts, vitmålat trä.
· Entré: Dörr med ädelträfaner, sidoljus.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 6 rok. och källare
· Förändringar: De förändringar som gjorts berör främst färgsättningen och vissa snickeridetaljer. Några av husen har fått takkupor mot trädgårdssidan, på andra har förstukvistar med för bebyggelsen avvikande karaktär tillkommit. Det bör dock påpekas att fönstren, med karm och båge, är bevarade i de allra flesta fall.

Färgsättningen varierar mellan de olika husen. Gult, rött, blått, brunt är förekommande färger. Knutbräder, vindskivor och foder är målade i en avvikande kulör, oftast vitt. Från husen leder till hälften uppglasade trädörrar ut på trädgårds- eller baksidan. Garageportarna, av vipptyp, är av korrugerad plåt och är utrustade med en sidoställd gångdörr. De friliggande garagen har pulpettak och fasader i liggande spontad panel. I vissa fall är hus och garage målade i samma kulör, i andra fall inte.

KOMMENTAR
Byggnaderna i området karakteriseras av en långt driven enhetlighet. Stadsplanen och husens orientering förstärker snarare än mildrar detta intryck. De variationer som finns har sitt ursprung i anpassningen till den kuperade terrängen. Området är, om man bortser från den brokiga färgsättningen, välbevarat.