Stäng fönster Stockholm kn, BRUNNSÄTRA 3 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Villaområde i västra Sätra.

21 friliggande enfamiljshus av samma hustyp som i det intilliggande kvarteret Alsätra 3-19. Området ligger längst väster ut i Sätra i en kuperad terräng med branta gräs- och trädbevuxna sluttningar mot söder och öster. I väster och norr utbreder sig stora kuperade skogsområden. Byggnaderna bildar fyra parallellställda rader i östvästlig riktning. Längst i öster finns ytterliggare två parallella rader med hus som är orienterade östvästlig riktning. Från Sätragårdsvägen i nordost leder angöringsgator in till husen och slutar i vändplatser. Husen ligger indragna några meter från gatan och har på så sätt trädgård på både fram- och baksidan. De hus som är placerade i speciellt kuperad terräng har trappor med betongsteg som leder fram till entréerna på gavlarna. Häckar, på några ställen staket, avgränsar tomterna. Mellan flera av husen finns fristående garagebyggnader anpassade för en eller två bilar.

· Våningar: 1 och inredd vind, 1 och inredd vind samt suterrängvåning.
· Tak: Brant sadeltak, betongpannor.
· Fasad: Liggande spontad panel.
· Sockel: Platsgjuten betong, målad.
· Fönster: En- och tvålufts, vitmålat trä.
· Entré: Dörr med ädelträfaner, sidoljus.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 6 rok och källare
· Förändringar: Förutom att färgsättningen förändrats har en rad tillägg skett; takkupor, förstukvistar med för bebyggelsen avvikande karaktär, skärmtak, utbyggnader, verandor, däck, altan ovan garage, m.m. I några fall har taken förändrats och fått kraftigt utskjutande takfot. Det bör dock påpekas att fönstren, med karm och båge, är bevarade i de allra flesta fall.

Färgsättningen varierar mellan de olika husen. Gult, rött, blått, brunt är förekommande färger. Knutbräder, vindskivor och foder är målade i en avvikande kulör, oftast vitt. Från husen leder till hälften uppglasade trädörrar ut på trädgårds- eller baksidan. Garageportarna, av vipptyp, är av korrugerad plåt och är utrustade med en sidoställd gångdörr. De friliggande garagen har pulpettak och fasader i liggande spontad panel. I vissa fall är hus och garage målade i samma kulör, i andra fall inte.

KOMMENTAR
Byggnaderna i området karakteriseras, trots förändringarna, av en långt driven enhetlighet. Stadsplanen och husens orientering förstärker snarare än mildrar detta intryck. De variationer som finns har sitt ursprung i anpassningen till den kuperade terrängen. Förändringarna och ombyggnaderna är fler än i det intilliggande Alsätra.