Stäng fönster Stockholm kn, SÄTRA GÅRD 1 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Före detta hem för handikappade barn i nordvästra Sätra.

Byggnaden, som ligger intill Sätra stall, består av fyra byggnadskroppar i en till tre våningar. Högdelen är orienterad i östvästlig riktning och ligger med ena långsidan i nederkanten av en trädbevuxen norrsluttning. Vinkelrät mot denna byggnadskropp är två lägre byggnadskroppar placerade så att ett gårdsrum bildas. Mot söder sluts gårdsrummet av ett högt plank. Marken är här delvis gräsbevuxen, delvis belagd med grus. Utmed den västra lågdelen är skärmtak med stöd placerade. Mellan byggnaden och Gamla Sätra gård i öster finns planteringar och en asfalterad gångväg. I söder är det en smal gräsremsa med några träd och en gångväg som avgränsar byggnaden från Sätragårdsvägen. En halvöppen gård vänder sig mot väster. Hit är entré och parkering förlagda. En ridå av barrträd planterade i lådor av betongelement avskärmar delvis de lägre byggnadskropparna från de intilliggande stallbyggnaderna. Asfalterade gångvägar leder utmed högdelens gavlar till entréer på norrfasaden.

BYGGNAD
· Våningar: 2 och suterräng, 1 (lågdel)
· Tak: Motfallstak, pappbelagt. Plåtinklätt murkrön. Bred, panelinklädd takfot.
· Fasad: Rött tegel, rödmålad träpanel och platsgjuten betong.
· Sockel: Platsgjuten betong.
· Fönster: En-, två- och trelufts, trä, vitmålade. Blåmålade plåtgarneringar.
· Balkong: Räcke och galler av rödmålade träribbor.
· Entré: Uppglasad dörr av bruneloxerad aluminium.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Inga synliga förändringar

På högdelens norrfasad finns dels en uppglasad vägg vid ett trapphus, dels två gångbroar i betong som leder fram till entréer med skärmtak. Under dessa gångbroar finns ytterligare entréer som nås från de gångvägar som leder utmed byggnadens gavlar. De har räcken av liggande rödmålade träribbor. Garageportarna mot norr är av plåt. Utmed den västra fasaden, lågdelen, löper skärmtak med liggande rödmålade panel och blå stålstöd.

KOMMENTAR
Byggnaden karakteriseras av en kraftig materialverkan med tegel och betong i högdelen och en lättare panelarkitektur i lågdelarna. Färgskalan och en kraftig horisontell betoning, understruken av den breda panelinklädda takfoten, är gemensam för alla byggnadskropparna. Lågdelens fönsterlösa fasad och det höga planket till gården gör att anläggningen från Sätragårdsvägen ger ett påtagligt slutet intryck. Byggnaden är välbevarad.