Stäng fönster Stockholm kn, JURINGE 1 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000406

OMRÅDE
I nordöstligaste Tensta ligger detta område med två bostadshus; ett sexvånings skivhus, samt söder om detta ett trevånings lamellhus med suterrängvåning.

Områdets gränser i söder och väster utgörs av asfalterade gångstråk. Bortom gångvägen i söder ligger Bussenhusskolan. Utanför området i väster och öster finns utsparade kuperade skogspartier med tallar och lövträd. Från Spånga Kyrkväg i öster leder återvändsgatan Glömmingegränd in och utgör områdets gräns i norr. Bortanför gatan finns ett område med fyra skivhus.

Marken i området är i huvudsak flack, den sydligaste delen är dock aningen lägre. Byggnaderna är parallellt placerade så att en vindskyddad, långsmal inre gård bildas. Genom byggnaderna leder flera passager in till gården, som är underbyggd med ett garage. Till garageinfarten kommer man via en nedsänkt gata som leder från Glömmingegränd. Garagefasaden är utförd i formgjuten betong med smala höga ljusinsläpp med betongglas och garageportar i grå aluminium. Garaget inrymmer dessutom en butik med en stor teakport.

Längsmed byggnadernas fasader finns tuktade buskar. Mellan sexvåningshuset och Glömmingegränd i norr finns en asfalterad trottoar, samt parkeringsytor och planterade buskar och lövträd. Den prydliga gården mellan husen är helt platt, här finns asfaltytor, gräsmattor, tuktade buskar, blomrabatter och planterade löv- och barrträd. Gräsmattor och planteringar omges av kantskoningar av granit eller betong. Vid gårdens kortsidor finns uteplatser med vindskydd i trä, sittbänkar och bord i trä och vitmålad betong, marken är här lagd med rött marktegel. Vid entréer och invid passagerna genom byggnaderna består markbeläggningen av stora betongplattor. Gården inrymmer en staketomgärdad lekplats, samt två stycken sophus med pulpettak och takomfattning i koppar samt fasader i gulmålad puts och dörr i teakpanel. Vid den östra kortsidan leder en betongtrappa ned från gården till gångvägen i söder. På gården finns även en liten bronsskulptur, "Ung mor", av Stig Lindqvist.

· Våningar: skivhus; sex våningar, lamellhus; tre våningar med en suterrängvåning.
· Tak: flacka papptäckta motfallstak (takform ej belagt) med uppskjutande hissmaskinsrum i brun plåt på skivhus. Breda utskjutande takomfattningar i brun korrugerad plåt.
· Fasad: ädelputs (terrasit). Ljusbeige på skivhus. Mörkare beigebrun på lamellhus. Smala vertikala ritsningar mellan fönstren.
· Sockel: sockelvåningar i ljusbrunt målad slätputs med vertikala indelande ritsningar.
· Fönster: kvadratiska enluftsfönster, oftast med sidoställd vädringslucka. Höga tvåluftsfönster med tvärpost i nederdel. Materialet är vitt trä. Sockelvåningarna har även rektangulära, liggande enluftsfönster samt fönster i betongglas.
· Balkong: utanpåliggande, med fronter av grå trapetskorrugerad plåt samt överliggare i silvereloxerad aluminium.
· Entré: skivhus; indragna, genomgående entréer, med omfattningar av polerad marmor. Glasade teakportar med sidoljus. Lamellhus; entréer i liv med fasad, ej genomgående. Samma utförande som skivhus, men utan sidoljus.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: skivhus; 2-4 rum och kök. Lamellhus: 1-4 rum och kök.
· Förändringar: Några fönster har blivit inklädda med vit plåt.

Entréerna på lamellhuset vetter mot norr. Husens norra fasader kännetecknas av de obrutna putsytorna och de spegelsymmetriskt placerade fönstren. På söderfasaderna finns husens balkonger, är placerade intill breda utkragande partier som går från sockelvåning till tak. I bottenvåningen på skivhuset finns en rad mindre butiker (närlivs, blomsteraffär, frisör med mera) med ingångar från Glömmingegränd i norr. Genom byggnaden löper två passager in till gården med stora pelare i beigebrunmålad formgjuten betong. Lamellhuset har en passage, den är dock stängd med ett vackert arbetat svart smidesgaller mot gångvägen i norr. I den östra delen av suterrängvåningen på byggnaden finns lägenheter. Husens komplementdörrar är utförda i teakpanel.

KOMMENTAR
Dessa mycket välbevarade byggnader karaktäriseras av en sparsmakad arkitektur där ytmaterialen och detaljerna är av stor betydelse för intrycket. Man kan notera de ljusa ädelputsfasaderna, de utanpåliggande balkongerna och de påkostade entréerna i exklusiva material. Det välskötta gårdsrummet mellan husen är intimt och vindskyddat. Trots asfaltsytorna, och trots att gården är underbyggd med garage är växligheten riklig. Värt att nämna är även de väl utformade sophusen.

Att på detta sätt kombinera ett skivhus och ett lamellhus i en och samma fastighet är en modell som förekommer på flera andra ställen på södra Järvafältet.

Området planerades och uppfördes i regi av byggmästaren Olof Lindgren. Lindgren uppförde i grannförorten Rinkeby ett bostadsområde med samma kvaliteter och en likartad arkitektur (kvarteret Valskvarnen 2). Arkitekten är densamme i bägge fallen; Henry Lettholm.