Stäng fönster Stockholm kn, LILLA TENSTA 1 M.FL. TENSTA

Klassificering: Blått
Motivering: Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

De tre byggnaderna Tensta Gymnasium, Tensta Träff (kv. Lilla Tensta hus 1 respektive 3) och Tenstahallen (Lilla Tensta 2) har stora kulturhistoriska värden. Som helhet är detta en sällsynt välformad skolanläggning från sin tid, utan några motsvarigheter i huvudstaden.

Det arkitektoniska värdet är mycket stort. Anläggningen blev när den stod klar 1984 mycket uppmärksammad, och byggnaderna tilldelades Kasper Sahlinpriset, Sveriges främsta arkitekturpris. De tre byggnaderna kännetecknas av sin kraftfulla och konsekventa arkitektur i gedigna material; huvudsakligen rött tegel, mönstergjuten obehandlad betong, limträ, svartmålad metall. Även i detaljerna kommer den höga materialkvaliteten igen, man kan t.ex. notera fönstren och de glasade entrépartierna i klarlackat trä, och fönstrens solbänkar i brun klinker. Arkitekten, Gösta Uddén, ritade byggnaderna i en expressiv stil. Här blandas modernistiska element som loftgångar och diagonalt utskjutande betongtrappor med vad som förefaller vara influenser från asiatisk arkitektur i bl.a. fönsterutformningen och i de kraftigt utskjutande, svängda, takfallen. Utformningen står i stark och medveten kontrast till 1960- och 70-talsbebyggelsen i bostadsområdena runtom. Byggnadernas yttre är på det stora hela mycket välbevarade. Även byggnadernas inre präglades ursprungligen av samma höga kvalitet på utformning och material som det yttre. I gymnasiebyggnaden kan man särskilt notera den två våningar höga vinterträdgården med överljus. Interiörerna är delvis välbevarade och delvis förändrade. I början av 2000-talet byggdes gymnasiebyggnaden om i samband med att ett nytt pedagogiskt koncept infördes. Även efter denna ombyggnad kvarstår dock åtskilligt av de ursprungliga materialen och materialkontrasterna i det inre, liksom den viktiga vinterträdgården.

Den yttre miljön är av ett stort arkitektoniskt och konstnärligt värde. Uterummen planerades av det välkända landskapsarkitektkontoret Gunnar Martinsson AB. Skolgården är i huvudsak grusbelagd, här växer hundratals fritt planterade silverpilar. Runtom byggnaderna finns striktare alléer av lind och alm.

Anläggningen är av samhälls- och skolhistorisk intresse. På ett tidstypiskt sätt förenas skola, idrottshall, träfflokaler, bibliotek m.m. lokaler ämnade för alla invånare i Tensta, i nära anslutning till stadsdelens centrum. Gymnasiebyggnaden planerades i enlighet med tidens modernaste pedagogik; rumsfördelningen och planlösningen skulle medge största möjliga rörlighet och öppenhet, med möjligheter till studier både enskilt och i grupp.

Det miljöskapande och stadsbildsmässiga värdet är stort. Byggnaderna är väl synliga från centrum och genom skolgården löper det huvudsakliga gångstråket västerut genom stadsdelen. Detta obrutna sammanhang med Tensta centrum är av största vikt för anläggningen som helhet. Tensta gymnasium är välkänt även utanför stadsdelen, detta bidrar tillsammans med den starka arkitektoniska utformningen och det centrala läget att anläggningen har ett stort identitets- och symbolvärde för innevånarna i Tensta.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000415

OMRÅDE
Enhetligt utformad anläggning med gymnasieskola, sim- och idrottshall samt byggnad för bibliotek, samlingslokaler, skolmatsal m.m. Området är placerat vid Tenstagångens västra ände, nordväst om Tensta centrum.

Anläggningen består av tre byggnader fritt grupperade kring en stor trädbevuxen gård. Gymnasieskolan ligger i väster, biblioteksbyggnaden ligger i nordöst, sim- och idrottshallen ligger i sydöst.

I öster löper den nedsänkta matargatan Hagstråket. I övriga väderstreck går gångvägar. Husen avskiljs från gångvägarna med ett bälte av gräs och buskar eller träd. Norr om anläggningen, intill gångstråket finns fyra stora ventilationstorn i cortenstål. Parkeringsplatserna är förlagda till ett underjordiskt garage med infart från Hagstråket. Från gården löper en gångbro mot öster, över Hagstråket mot Tenstagången. Anslutningen till Tenstagången gör att skolgården korsas flitigt av gångtrafikanter på väg till och från centrum.

Gården har ingen tydlig uppdelning i olika funktioner, utan är gestaltad som en helhet. Marken på gården är belagd med grus. Zonen närmast husen har en markbeläggning av betongplattor. Gården får sin speciella karaktär av de många träden. Bänkar och bord är fritt utplacerade bland träden på den del av gården som ligger närmast skolan. Ett högt trästaket avskärmar en volleybollplan vid Tenstahallens västgavel. Mot gångvägen som löper parallellt med Hagstråket finns en rad med träd. Den konstnärliga utsmyckningen består dels av en bronsskulptur av Olof Hellström framför entrén till biblioteksbyggnaden, dels av en större bronsskulptur närmare Hagstråket.

Gymnasieskola, "Tensta gymnasium"
· Våningar: 2
· Tak: Motfalls papptak, invändig avrinning. Kraftigt takfot i svart plåt, undertak av träpanel. Synliga limträbalkar.
· Fasad: Rött tegel.
· Sockel: Obehandlad betong.
· Fönster: En- och tvålufts, klarlackat trä. Mellan fönstren stående klarlackad furupanel. Solbänkar i brun klinker.
· Balkong: Fronter i mönstergjuten obehandlad betong. Överliggare av svartmålat stål.
· Entré: Svarta uppglasade ståldörrar, överljus.
· Stomme: Ej utrett

Detta är den största av de tre byggnaderna. Trappor i samma utförande som balkongfronterna leder upp från markplanet till balkongerna. Byggnaden inrymmer en stor trekantig ljusgård.

Byggnad för bibliotek, skolbespisning, samlingslokaler m.m. "Tensta träff".
· Våningar: 3
· Fönster: En- och tvålufts, klarlackad trä. Mellan fönstren stående klarlackad furupanel. Solbänkar i brun klinker.
· Entré: Svarta uppglasade ståldörrar.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar:

Trappor i samma utförande som balkongfronterna leder upp från markplanet till balkongerna.

Sim- och idrottshall, "Tenstahallen"
· Våningar: 2
· Tak: Flackt tak, takform ej utredd, med singel och plåt, invändig avrinning. Kraftigt takfot i svart plåt, undertak av träpanel. Synliga limträbalkar.
· Fasad: Rött tegel. Svart plåt (del av övervåning mot gården), betsad träpanel (lågdel i öster).
· Fönster: Enluftsfönster, brunbetsat trä. Mellan fönstren stående klarlackad furupanel. Vissa av fönstren har bröstningar av svart plåt. Mot väster finns tre stora fönsterpartier.
· Entré: Automatiska uppglasade svarta ståldörrar, sidoljus.
· Förändringar: Ny dörr vid utbyggnad mot söder.

På sydfasaden finns en mindre utbyggnad.

KOMMENTAR
De tre byggnaderna, skolan, idrottshallen och Träffen, bildar en väl sammanhållen helhet. Funktionsmässigt finns en koppling till centrum, men ser man till plan och arkitektur bildar området en egen enhet. Karaktäristiskt är den kraftiga materialbehandlingen med tegel, trä och betong. Gården, med sina fritt placerade träd, är också värd att uppmärksammas.