Stäng fönster Stockholm kn, HYLLINGE 1 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000415

I detta område finns Hyllingeskolan, en låg- och mellanstadieskola i Hjulsta, vid Hjulstastråket.

Denna skolanläggning består av två byggnader och två baracker grupperade kring en skolgård. Skolgården sluts i norr och öster av en vinkelformad byggnad. Byggnadens norra del inrymmer klassrum, den östra delen inrymmer skolbespisning. Skolbespisningen var ursprungligen friliggande men har byggts till och förenats med klassrumslängan. Gymnastiksal tillsammans med lokaler för andra aktiviteter inryms i en egen byggnad vid skolgårdens västra sida. Barackerna ligger på skolgårdens södra sida och inrymmer klassrum.

Anläggningen omges på tre sidor av gångvägar. Undantaget är öster där matargatan Hjulstastråket bildar gräns. I nordväst ligger Hjulstaskolan som inrymmer högstadium. Vid skolgårdens sydöstra sida ligger ett fritidshem. Trafiksepareringen är konsekvent genomförd. Gångvägar går på broar över Hjulstastråket. En väg leder från Hjulstastråket och upp till skolans parkeringsplats i sydost. Slänten ner mot Hjulstastråket är gräsbevuxen. Skolgården är asfalterad och består av en övre och en nedre del. Den nedre, östra, delen upptas av en bollplan. Utmed fasaderna finns sittplatser som till viss del avskärmas med buskar och planteringar från bollplanen. Den övre delen av skolgården har en mer blandad karaktär. Här finns en lekplats omgiven av staket, buskar och träd samt förrådsskjul, regnskydd m.m.

Klassrums- och skolbespisningsbyggnad
· Våningar: 2 och suterräng
· Tak: Dels flackt tak, takform ej utredd, dels sadeltak. Mycket kraftig takomfattning i blå trapetskorrugerad plåt.
· Fasad: Sandwichelement av betong med horisontellt borstad, vitmålade, yta. Skolbespisningsdelen; lockpanel, brunbetsad.
· Sockel: Grå sprutputs.
· Fönster: Enluftsfönster av trä, vitmålade. Mellan fönstren blåmålade trälaminatskivor. En- två- och treluftsfönster i brunbetsat trä, vissa med horisontell spröjs, vissa med bröstning av blå korrugerad plåt.
· Entré: Blålackerade ståldörrar med fönster upptill, sidoljus. Böjda skärmtak i svart plåt.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Huset är ett resultat av två byggnader som byggts samman. Den östra längan (skolbespisningen) var ursprungligen bara i en våning.

Den norra byggnadskroppen har emaljkonstverk på de utskjutande trapphusen. Den östra längan har, på fasaden som vetter mot skolgården, dels en utbyggnad med sadeltak, dels ett indraget parti med vitmålade betongstöd. Samma länga är försedd med burspråk i liggande blåbetsad panel. På sydgaveln finns en lastkaj i betong med skärmtak i plåt.

Gymnastikbyggnad
· Våningar: 1
· Tak: Sadeltak och pulpettak i korrugerad plåt. Kraftigt takomfattning i blå korrugerad plåt.
· Fasad: Sandwichelement av betong med horisontellt borstad, omålad eller vitmålad, yta.
· Sockel: Grå slätputs.
· Fönster: Enluftsfönster av trä, vitmålade. Mellan fönstren blåmålade trälaminatskivor.
· Entré: Blålackerade ståldörrar med fönster upptill.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Dörrarna har bytts ut.

Barackerna har pulpettak och takfot i vitmålad träpanel på förvandring. Fasaderna har rödmålad locklistpanel och sockeln är putsad, grå. Fönstren är av en- och tvåluftstyp, i vitmålat trä. På söderfasaderna finns bröstningar av rödmålat skivmaterial. Ytterdörren är av trä, vitmålad, med fönster upptill och sidoljus. Vid entrén finns skärmtak i grå plåt och trappa i galvaniserat stål.

KOMMENTAR
Hyllingeskolan tillhör den standardiserade skolbyggnadstyp som uppfördes av Konsortiet 12 skolor över södra delen av Järvafältet samt i Sköndal, Hässelby, Farsta och Vårberg Genom att den norra och östra längan byggts samman har skolgården fått en ny och mer sluten karaktär än vad den ursprungligen hade. Ombyggnaden av den östra längan har uppenbarligen syftat till att helt bryta med den tidigare utformningen. Bara i det indragna partiet mot skolgården kan man fortfarande ana de karakteristiska borstade betongelementen. I kontrast till detta är den västra längan och gymnastikbyggnaden mycket välbevarade. Noteras bör de två gedigna och välbevarade skolbarackerna samt den konstnärliga utsmyckningen på huvudbyggnaden.