Stäng fönster Stockholm kn, LÄSTRINGE 4 M.FL. TENSTA

Klassificering: Grönt

Detta är en välbevarad mindre centrumanläggning med tre byggnader kring en liten torgbildning, Hjulsta Torg. Byggnaderna har arkitektoniska och stadsbildsmässiga värden. Arkitekterna Boijsen & Efvergren använde sig på ett medvetet sätt av en formstark modernism med drastiska färg- och materialkombinationer i vitt och orange, som avviker från den omgivande mycket enhetliga bostadsbebyggelsen i Hjulsta. Till det kulturhistoriska värdet bidrar fastigheternas välbevarade utemiljöer; Hjulsta Torg och parkanläggningen söder om loftgångshuset i Lästringe 4.

Byggnaderna har ett samhällshistoriskt och stadsbyggnadshistoriskt värde. Att detta perifert placerade centrum alls uppfördes är en följd södra Järvafältets bandstadstanke. Tenstas långsträckthet och de ökade kraven på korta gångavstånd till tunnelbanestationerna ställde krav på ett centrum även i Hjulsta. På ett pedagogiskt sätt illustrerar byggnaderna flera andra viktiga tankar i den tidens stadsbyggande. Här finns den tidstypiska täta sammankopplingen av olika funktioner av kommersiell och social betydelse. Byggnaden i Tensta 3:21 och Stafsinge 1 inrymmer tunnelbanestation, matbutik och restaurang, samt en stortvättstuga för de omgivande bostadsområdena. I Lästringe 4 finns en separat byggnad med café och föreningslokaler, som fram till 2003 även inrymde en fritidsgård. Här finns även ett högre hus med smålägenheter (Lästringe 4 hus 1). Att på detta sätt låta ett högre bostadshus markera centrum i stadslandskapet är en tidstypisk tankegång som dock saknar annan motsvarighet på södra Järvafältet. Tidstypisk är även trafiklösningen, med parkeringsplatser på taket till tunnelbanebyggnaden och bilfria gångstråk i övrigt.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000415

OMRÅDE
I området finns en enhetligt utformad centrumanläggning med ett tillhörande högt loftgångshus i Hjulsta.

Anläggningen består av två låga centrumbyggnader och ett högt bostadshus med loftgångar som omger ett mindre torg; Hjulsta Torg. Den större av de två centrumbyggnaderna ligger i nordöst. Byggnaden innehåller matbutik, pizzeria, tvättstuga, kiosk och tunnelbanehall. Den mindre centrumbyggnaden ligger i sydväst och inrymmer ungdomsgård och föreningslokaler. Loftgångshuset är placerat i söder och inrymmer bostäder. Liksom alla andra byggnader i västra Hjulsta är husen placerade enligt ett strikt nordväst-sydöstligt och sydväst-nordöstligt mönster.

I norr och öster går matargatan Hjulsta Backar i en båge. I söder och väster gränsar centrum till bostadsbebyggelsen. Terrängen sluttar från nordost. Parkeringen, som nås från Hjulsta Backar, är placerad på taket till det större centrumhuset. För varutransporter och leveranser finns en vändplats sydost om denna byggnad. Marken i området är belagd med betongplattor och några stråk av gatsten. Vid Hjulsta Torg, som öppnar sig mot nordväst, finns ett centralt placerat träd omgivet av en ring med sjöstenar. Här finns även bänkar och ett uppfällbart regnskydd för torghandel i korrugerad plåt. Terrasseringar med granitmurar och buskar avslutar torget i väster. En ytterligare platsbildning med sittplatser finns längre västerut, i korsningen mellan två gångvägar. Mellan den mindre centrumbyggnaden och loftgångshuset leder en trappa ner till en liten parkanläggning i söder. Den har plattlagd mark och en av buskar strikt avgränsad gräsmatta. Här finns även sittplatser och en symmetrisk trädplantering.

Den större centrumbyggnaden (T-bana, ICA, pizzeria m.m.):
· Våningar:1 i suterräng
· Tak: Bilparkering. Bred takomfattning i knallgul sinuskorrugerad plåt.
· Fasad: Kalksandsten, "mexitegel".
· Sockel: Obehandlad platsgjuten betong.
· Fönster: Skyltfönster i bruneloxerad aluminium.
· Entré: Uppglasade bruneloxerade butiksdörrar. Till tunnelbanehallen automatiska dörrar i rostfritt stål.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Vissa fönsterpartier och dörrar i bruneloxerad aluminium samt dörrarna till tunnelbanehallen har bytts ut. Betongmuren som omger takparkeringen har målats. Även den betongmur som vetter mot gångvägen i nordväst har målats.

Byggnaden är uppförd i vinkel för att ge plats åt Hjulsta Torg. Mot sydost finns en indragen lastkaj i betong. Ica-butiken har skyddsgaller för fönstren. Den betongmur som omger takparkeringen är målad i en grönblå kulör. Från parkeringen kan man nå tunnelbanan via en hiss. Hisskorgen är inrymd i ett litet glasat torn med knallgul takomfattning.

Det mindre centrumbyggnaden (ungdomsgård, föreningslokaler):
· Våningar: 1 och suterräng
· Tak: Motfallstak, ej belagt. Bred takomfattning i knallgul sinuskorrugerad plåt.
· Fönster: En- och tvålufts, brunmålat trä. På fasaden mot nordväst finns ett uppglasat parti med brunmålade träreglar.
· Entré: Dörr i bruneloxerad aluminium, över- och sidoljus.
· Stomme: Betong, ej fastställt.
· Förändringar: Vissa aluminiumprofiler vid entréerna är utbytta. Lokalen med entré och skyltfönster mot torget har fått ett nytt glasparti med dörr och en plåtjalusi.

På fasaden som vetter mot sydost finns en terrassering med betongplattor och ett svartmålat järnräcke.

Loftgångshuset
· Våningar: 6 och suterräng
· Tak: Motfallstak, ej belagt. Bred takomfattning i knallgul sinuskorrugerad plåt. Hissmaskinrum.
· Fasad: Spritputs, vitgrå.
· Sockel: Grå slätputs.
· Fönster: Tvålufts, brunmålat trä.
· Balkong: Indragna, med fronter av knallgul sinuskorrugerad plåt, överliggare i galvaniserat stål. Innervägg av brunmålat trä. Loftbalkongerna, som vilar på betongkonsoler, har fronter i samma utförande som balkongerna.
· Entré: Uppglasad dörr i silvereloxerad aluminium.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 1 och 2 rok.
· Förändringar: Någon enstaka balkong har glasats in.

Lägenhetsdörrarna på loftgångarna och i suterrängvåningen på sydsidan är utförda i brunmålad träpanel.

KOMMENTAR
Anläggningen följer mönstret för efterkrigstidens centrumplanering, även om skalan är liten. Färgsättning, material och byggnadstyper skiljer tydligt ut centrum från den i övrigt homogena bostadsbebyggelsen. Karaktäristiskt är anläggningens enhetliga och sammanhållande färg- och materialkombinationer, ljus kalksandsten/slätputs och knallgula sinuskorrugerade plåtpartier. När det gäller fasadmaterial görs dock en skillnad mellan bostadshusets puts och centrumbyggnadernas kalksandsten.

Här liksom på många andra håll har ett högt bostadshus fått tjäna som centrummarkör i stadslandskapet. Typiskt är att bostadshuset endast innehåller smålägenheter. Anläggningen bevarar, både vad det gäller byggnader och markplanering, till mycket stor del sitt ursprungliga utseende.