Stäng fönster Stockholm kn, FÅLLINGE 1 M.FL. TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000413

Område med punkthus samt några lamellhus sydväst om Tensta centrum.

Detta område består av 15 punkthus och 4 lamellhus. Bebyggelsen delas i mitten av den nordsydliga matargatan Hagstråket. Husen grupperar sig kring Husingeplan respektive Gullingeplan, två centralt placerade parkeringsplatser.

Området ligger i stadsdelens södra del, i bältet med lägre bebyggelse. Flera skolor gränsar till området, i norr Tensta gymnasium, i öster Gullingeskolan, i väster Järingeskolan. Trafiksepareringen är konsekvent genomförd. Från Hagstråket finns infarter till Gullingeplan, respektive Husingeplan, vilka båda är konstruerade för rundkörning. Gångvägarna som löper genom området går på broar över Hagstråket. Dessutom omges området i alla väderstreck av gångvägar. Parkeringen sker på parkeringsplats vid Gullingeplan eller i parkeringsgarage vid Husingeplan. I anslutning till parkeringarna finns miljöstugor. Terrängen är delvis ganska kuperad. Mot gångvägen i söder finns en terrass med mur och trappor i granit. Gårdarna har relativt skiftande innehåll. Ett genomgående drag är det rikliga beståndet av barrträd. I övrigt upptas gårdarna av buskar, asfalterade gångar, lek- och sittplatser, pergolor m.m. Gårdarna avgränsas utåt av spaljéer och plank, i bruna och gula toner. Ibland markeras entréerna från gatan av stolpar eller portaler i trä. Området innehåller två mindre bollplaner, en vid Gullingeplan och en på en gård i nordost.

· Våningar: 3 och suterräng
· Tak: Tälttak. Valmat sadeltak (lamellhusen). Takmaterial ej utrett. Takfot inklädd med grålackerad korrugerad plåt.
· Fasad: Gulbeige spritputs.
· Sockel: Brun spritputs.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster i vit plåt. Treluftsfönster (lamellhusen).
· Balkong: Indragna balkonger med fronter i vit alternativt ljusröd fint korrugerad glasfiber. Överliggare av galvaniserat stål. Innervägg med vitmålade träreglar och grått skivmaterial.
· Entré: Uppglasad dörr i silvereloxerad aluminium. Sidor av brun klinker. Sidoljus (endast punkthusen). Skärmtak i svart tegelimiterande plåt. Stöd av rödmålat trä. Steg i granit.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1-4 rok.
· Förändringar: Flera mindre förändringar har skett. Fönstren har klätts in, vissa balkonger har glasats in, badrumsfönstren har bytts ut mot nya i vit plast, skärmtaken vid entréerna har byggts till. Det är svårt att avgöra hur mycket gårdsmiljöerna har förändrats. Räcken, spaljéer, pergolor, portaler m.m. i trä har i stor utsträckning kommit till i samband med miljöförbättringsåtgärder på 1980-talet.

Byggnaderna är stadsdelens enda punkthus.

Parkeringsgaraget vid Husingeplan har ett öppet däck och två suterrängvåningar. Byggnaden har pelarstomme och fasad av obehandlad betong, gjuten med form av panel på förvandring. Vid hörn finns grönmålade "trägaller". Miljöstugorna, som finns i anslutning till parkeringarna, har sadeltak i brun korrugerad plåt och fasader i skivmaterial med stenig yta.

KOMMENTAR
Kännetecknande för området är det ovanligt rikliga beståndet av olika sorters barrträd. Trädbeståndet präglar hela miljön, till och med parkeringsgaraget omges av träd. Vad det gäller byggnaderna är det den för stadsdelen ovanliga hustypen, punkthus, snarare än detaljer som gör området speciellt. Hagstråket och de till områdets inre förlagda parkeringsplatserna utgör ett pedagogiskt exempel på miljonprogrammets trafikplanering. Byggnaderna är, om man bortser från fönsterbyten, mycket välbevarade.