Stäng fönster Stockholm kn, BRÄNNINGE 1 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000410

Kontorshus för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd i Tensta centrum.

Byggnaden ligger nästan längst västerut i centrumområdet. Den norra långsidan vetter mot det centrala centrumstråket Tenstagången. Hit är också byggnadens entré förlagd. Den motsatta långsidan vetter mot en parkeringsplats. Från parkeringen kan man via Tenstaplan ta sig ut till matargatan Hagstråket. Utmed byggnadens östra gavel går en gränd som leder mot Blå huset i söder, en byggnad som inrymmer Vår teater, café, boxningslokal m.m. Direkt öster om gränden ligger Tenstas centrumbyggnader med butiker, konsthall mm.

Vid Tenstaplan finns den ena av stadsdelens två tunnelbaneuppgångar. Markbeläggningen består genomgående av betongplattor, delvis med frilagd ballast, som bildar mönster. Tillsammans med de strikta trädplanteringarna karaktäriserar dessa plattor utemiljön vid Tenstagången och Tenstaplan.

BYGGNAD

· Våningar: 4 och suterräng.
· Tak: Valmat sadeltak i rödorange plåt.
· Fasad: Brun trapetskorrugerad aluminiumplåt, vertikala band av rödorange plåt. Vit sinuskorrugerad plåt (den indragna takvåningen).
· Sockel: Gråbrun sprutputs (även suterräng).
· Fönster: Enlufts, trä, målade i rödorange kulör.
· Entré: Uppglasad röd ståldörr, trekantigt skärmtak i glas.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Entrén mot Tenstagången har byggts ut med ett skärmtak.

Byggnaden har en kraftigt indragen takvåning. Regnvattnet förs från taket förbi takvåningen via rännor som har samma placering och kulör som de vertikala plåtbanden på fasaden. Skärmtaket vid entrén är sammanbyggt med ett spetsigt burspråk med röda aluminiumprofiler. Fönstren på syd- och östfasaden har utanpåliggande solgardiner. Gardinerna är placerad ovanför fönstren i kornischer av silvereloxerade aluminium. Flera av fönstren i botten och suterrängvåningen är försedda med vitlackerade skyddsgaller av stål.

KOMMENTAR
Detta är den enda byggnaden i Tensta centrum som har fasad i plåt. Materialet används annars främst i kontors- och industriområden. Karaktäristiskt för byggnaden är de vertikala banden av rödorange plåt, och det speciella arrangemanget med stuprännor i samma material och kulör som förbinder taket med huvudfasaden förbi den indragna takvåningen. Man kan notera den medvetet genomförda färgkontrasten mellan brun och rödorange plåt. Byggnaden är välbevarad.