Stäng fönster Stockholm kn, HÄRINGE 1 M.FL. TENSTA

BYGGNADERNA HAR OLIKA KULTURHISTORISK KLASSIFICERING

Kämpinge 1 hus 1, 2, Skänninge 1, hus 2. Skänninge 2, hus 3. Skänninge 4, hus 1:
Klassificering: Grönt

Byggnaderna har stora planerings- och stadsbyggnadshistoriska värden. De är typiska för sin tid och sin plats. Placeringen direkt invid centrum pekar på stadsplanens strävan efter stadsmässighet och täthet. Området kännetecknas av en mycket konsekvent genomförd trafikseparering i två plan, med gårdar som är underbyggda med garage och hissar direkt upp i husen.

Byggnadernas placering bidrar till att ge husen stora stadsbildsmässiga och miljöskapande värden. Byggnaderna utgör viktiga inslag i gatumiljön invid Tenstagången, och de är anpassade till gågatan genom sin höjd. Mellan huskropparna löper dessutom de huvudsakliga gångstråken från centrum mot stadsdelens norra delar.

Byggnaderna är välbevarade och har arkitektoniska värden. Kännetecknande är det abstrakta och avskalade formspråket. Fasaderna är rödfärgade och spritputsad, med en påtaglig tyngd och materialitet. Kulörvalet är medvetet och skall ses som en anpassning till centrumbebyggelsens ursprungliga blåa fasader. Gårdarna norr om husen kännetecknas av en påfallande intimitet och lummighet. För det kulturhistoriska värdet är det viktigt att byggnadernas och områdets ursprungliga grundutformning bevaras när det gäller volymer, färg och form.

Skänninge 1, hus 1, 3, Skänninge 2, hus 1, 2, Skänninge 4, hus 2, 3, Skänninge 5, hus 1, 3:
Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Området utgörs av 13 loftgångshus vilka ligger som ett bälte norr om centrum.

Byggnaderna ligger i två parallella rader i närmast öst-västlig riktning. Den södra husraden ligger utmed Tenstagången som är det promenadstråk utmed vilket centrumbyggnaderna är placerade. Den norra husraden löper utmed Tensta Allé. Norr om byggnaderna finns parkeringsplatser som ligger en nivå nedanför gårdarna och till vilka trappor för ned. Matargatan Tensta Allé korsas av flera gångbroar som mynnar direkt i bostadsområdena. Gårdarna mellan husen utgörs av betongöverdäckningar med underliggande garage. Garageinfarterna skapar mörka schakt mellan gårdarna. Gårdarna avskärmas av grönmålade staket med grindar, och är tydligt funktionsuppdelade. Lekplatser, gräsmattor, planteringar och sittplatser är lite upphöjda och avgränsas av låga murar av betongplattor eller träramar. Alla gårdar är försedda med en liten skulptur i företrädesvis brons av mestadels finska eller danska skulptörer. De två husen i saknar gårdar, men lägenheterna som vetter mot söder har egna uteplatser omgivna av låga tegelmurar. Det finns heller inga överdäckade garage. Området uppvisar stora likheter med loftgångshusen i kv Neglinge, Vämlinge, Toftinge, Skäringe som också har ritats av Svenska Bostäder.

BYGGNADER
· Våningar: 3 våningar med en sockelvåning som i vissa fall ligger i suterräng / 6 våningar med en suterrängvåning / 5 våningar med en suterrängvåning.
· Tak: Papptäckt motfallstak. Omfattning av grå korrugerad plåt. Det finns plåtinklädda fläktrum på taken.
· Fasad: Spritputs, rödbrun.
· Sockel: Spritputs, grå.
· Fönster: 1- och 2-luftsfönster, vit aluminiumplåt.
· Balkong: Utanpåhängande, fronter av vit, korrugerad aluminiumplåt. Sidoväggar av omålade betongelement.
· Entré: Trevåningshusen har trapphusen förlagda till byggnadernas mitt. Dessa entréer täcks av tältformade skärmtak i koppar, och fasadputsen som omger entrén är röd. Omfattningen av natursten och porten i bruneloxerad aluminium är likadan som sexvåningsbyggnadernas entréer. På dessa hus ligger trapphusen på en gavel, och entréerna är placerade i vinkel. De täcks av svarta plåttäckta skärmtak med trästöd. Fasadputsen är här gul.
· Stomme: Lättbetong.
· Lägenhetsstorlek: 2, 3, 4 rok.
· Förändringar: Entréernas portar och skärmtak är nya, liksom de vita aluminiumfönstren. Många balkonger har glasats in efter hyresgästens önskemål.

Längs Tenstagången är huskropparna långsträckta och består av tre våningar med en sockelvåning som i vissa fall ligger i suterräng. Husen mot Tensta Allé är inte lika långsträckta men är högre med sex våningar med en suterrängvåning. De två husen i Kämpinge består av fem våningar med en suterrängvåning. Loftgångarnas fronter är likadana som balkongernas, dvs av vit, korrugerad aluminium. Loftgångarna är vända mot norr och balkongerna mot söder. Entréerna är vända in mot gården, men det finns även ingångar från parkeringen i norr samt vid garagen. Portarna till loftgångarna består av lackerade trädörrar med glas, och lägenhetsdörrarna är släta, blågråmålade trädörrar. Trapphusen är utskjutande med puts i terrakottakulör. De ursprungliga träfönstren med vita bågar och blågrå karmar har sparats på mindre utsatta platser såsom vid balkonger och loftgångar.

Garagen har väggar av omålad och aprikosfärgad betong, gröna plåtdörrar och galvaniserat eller svart galler för ljusöppningarna.

KOMMENTAR
Området är ett bra exempel på det storskaliga byggandet som tillämpades på Järvafältet. Det representerar ett av de likartade loftgångshusområdena i Tensta-Hjulsta, vilka alla har haft Gunnar Andersson vid Svenska Bostäder som arkitekt Bebyggelsen ger ett synnerligen likformigt intryck med närmast identiska, parallellt placerade loftgångshus. De stora byggnadsvolymerna och deras enskilda beståndsdelar kännetecknas av en grovhet och kantighet som skapar tyngd och en påtaglig materialitet. Den konsekvent genomförda trafiksepareringen bildar två nivåer för att hålla fotgängare och bilister åtskilda. Gårdarna utgör slutna enheter vars olika funktioner är tydligt uppdelade.