Stäng fönster Stockholm kn, SKÄNNINGE 6 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
I kvarteret Skänninge i Tensta centrum finns en trevåningsbyggnad innehållande folktandvård, barnavårdscentral, ABF, en kulturförening mm.

Denna centrumbyggnad vänder södra fasaden mot promenadstråket Tenstagången, som passerar centrum i närmast öst-västlig riktning. Byggnaden ingår i, och tillkom samtidigt som ett större bostadskvarter tillhörande Svenska bostäder, och överensstämmer med dessa i dimensioner, men är i övrigt avvikande.

· Våningar: 3.
· Tak: Flackt, form ej utredd. Omfattning av korrugerad, natureloxerad aluminium.
· Fasad: Putsade betongelement, aprikos kulör.
· Sockel: Betongelement, räfflade, gråmålade.
· Fönster: Enluftsfönster, natureloxerad aluminium. Bildar band med mellanliggande partier av slät, grå plåt eller natureloxerad, korrugerad plåt.
· Entré: Entréparti täckt av svart natursten. Portar av blålackerad plåt med övre glasparti och sidoljus. Den ena entrén täcks av ett flackt skärmtak med omfattning av natureloxerad plåt.
· Stomme: Betong.
· Förändringar: Fasaden har färgats om i en aprikos kulör som ligger nära den ursprungliga putskulören. 1982 fick trapphusen en muralmålning utförd av Josephine Siskind-Nylander.
Byggnaden har två utanpåliggande trapphus som skjuter upp över taket.

KOMMENTAR
Byggnaden har anpassats till bostadskvarteret genom storlek och placering. Den har en ensidig utformning och är en tydlig produkt av det rationaliserade byggandet.