Stäng fönster Stockholm kn, BRÄNNINGE 7 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000413

OMRÅDE
Stort parkeringshus i den östra delen av Tensta centrum, i anslutning till stadsdelen stora centrumhus med butiker mm.

I norr vetter byggnaden mot det centrala centrumstråket Tenstagången. Marken är här belagd med betongplattor som bildar mönster. Väster om byggnaden går den nedgrävda matargatan Tenstastråket. En gångbro skiljer de två trafikslagen åt. Utmed östfasaden är buskar planterade. Från Tenstastråket leder Taxingegränd förbi byggnadens sydfasad, dit infarten är förlagd, och fram till en parkeringsplats i väster. Vid parkeringsplatsen, i det stora centrumhusets suterrängplan, finns ett stort varuintag och bredvid det, entrén till Tensta Konsthall. Från parkeringsplatsen kan man antingen gå upp för rampen i söder, som i förlängningen leder till det stora centrumhusets entré, eller ta trapporna mellan parkeringshuset och tunnelbanebyggnaden upp till Tenstagången. Ett tredje alternativ är att via en utanpåliggande hiss ta sig direkt in i tunnelbanans biljetthall.

BYGGNAD
· Våningar: 1, och 2 suterrängvåningar.
· Tak: Betongdäck med parkeringsplatser.
· Fasad: Vertikalt borstade betongelement. Profilgjuten obehandlad betongmur (mot norr), med horisontella, vertikala och diagonala mönster.
· Sockel: Platsgjuten betong, rödmålad.
· Fönster: Stålgaller, blålackerade.
· Entré: Entré för gående i byggnadens nordvästra hörn, vid Tenstagången. Gallergrind i grålackerat stål. Böjt skärmtak i röd plåt.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Skärmtaken mot Tenstagången har byggts till och betongstommen har målats röd.

Fasadernas betongelement är fastsatta på betongstommen med vinkeljärn av stål. Entrén från Tenstagången i norr markeras av ett uppskjutande "torn" och har delvis rödmålade delvis formgjutna betongpartier. På fasaden mot öster står "Tensta Centrum" med stora röda bokstäver.

KOMMENTAR
Karaktäristisk är den råa och obehandlad betongfasaden mot Tenstagången. Målningen av betongstommen har gjort den redan från början tydliga uppdelningen mellan stommen och de påhängda elementen ännu mer markerad.