Stäng fönster Stockholm kn, LACKES 1 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000406

OMRÅDE
Denna industribyggnad, ett centralkök för Rinkeby-Tenstas skolor, ligger i nordöstra Tensta, ett femtiotal meter söder om Hjulstavägen.

Nordöst, öster och söder om området finns ett skogsområde i kuperad terräng. I väster finns en bensinstation, i norr en snabbmatsrestaurang. Till området kommer man via Krällingegränd från Spånga Kyrkväg i öster. Den norra delen av området är lägre. Runtom byggnaden är marken mestadels asfalterad, vid norra långsidan finns dock även partier med rött marktegel och röd, dekorativt utformad, markbetong. Vid fasaden på denna sida finns dessutom tuktade buskar. Parkeringsmöjligheter finns vid den norra fasaden och i områdets sydöstra hörn. Utanför området i sydöst sluttar marken brant ut mot skogen. Marken invid branten stöds av en hög formgjuten betongmur.

· Våningar: 1, med en suterrängvåning
· Tak: papp, flackt sadeltak, takomfattning av ljusgul korrugerad och slät aluminiumplåt.
· Fasad: rödbrunt tegel.
· Sockel: svartgrå spritputs med synlig singel i ytan
· Fönster: enluftsfönster i bågar av silvereloxerad aluminium.
· Entré: huvudentré med automatiska glasade dörrar av grönlackerad aluminiumplåt med sidoljus i samma material.
· Stomme: betong.
· Förändringar: nya fönster, nytt skärmtak på huvudentré.

Detta är en stor rektangulär byggnad, med suterrängvåning i den norra delen. Ur byggnadens tak reser sig ett stort maskinrum för ventilation med fasad av grå korrugerad plåt. På maskinrummets tak finns en hög skorsten i cortenstål. Ytterligare en hög skorsten i cortenstål finns på byggnadens västra gavel. Intill denna hittar man dessutom en fristående spiralvriden aluminiumtrappa upp till byggnadens övre våning. En lägre skorsten i silvereloxerad aluminium finns på östra gaveln. Huvudentrén är placerad på byggnadens norra långsida, över denna finns ett böjt skärmtak i glas. På denna fasad finns ytterligare en entré, med glasad dörr i silvereloxerad aluminium. På den södra långsidan finns en längsgående lastkaj i betong med ett stort skärmtak i korrugerad plåt över. Lastkajens portar är utförda i röd plåt, här finns även lastöppningar som är försedda med bastanta låsbara trägaller. Fönstren i byggnadens bottenvåning är ofta försedda med metallgaller.

KOMMENTAR
Karaktäristiskt är den slutna kubiska volymen och det mörka fasadteglet. Byggnaden är välbevarad när det gäller volymer, fasadmaterial osv. Fönster och entré har förändrats.