Stäng fönster Stockholm kn, STRANNINGE 1 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Stranninge är Tenstas pensionärshotell, servicehus och vårdcentral och består av fyra lamellhus vilka är sammanbundna genom en lågdel som innehåller servicelokaler.

Servicehuset ligger strax nordväst om centrum, intill ett av de större grönstråken i stadsdelen. Marken är flack och öppen. Lamellerna ligger i närmast nord-sydlig riktning och i söder sammanlänkas de av en envåningslänga. Det bildas tre gårdar vilka är försedda med en liten parkering mot norr, gräsmatta med planteringar, sittplatser och olika former av pergolor, vind- och regnskydd i trä. Varje gård har också en liten skulptur (från öster): "Samspråk vid badet" av Ansgar Alm, "Hero" av Olof T Olsson och "Gumma tar upp säd" av Torsten Fridh. Av den sistnämnda återstår dock endast sockeln.

· Våningar: Lameller i fem våningar, lågdel i 1 våning.
· Tak: Papptäckt, flackt, takform ej utredd. Omfattning av korrugerad, grå plåt.
· Fasad: Spritputs, lameller: rödbrun, lågdel: vit.
· Sockel: Spritputs, mörkgrå.
· Fönster: 1-, 2-, 3-luftsfönster i vit aluminium.
· Balkong: Utanpåhängande, fronter av korrugerad, vit aluminiumplåt, aluminiumöverliggare. Betongelement bildar balkongernas sidoväggar, samt tak för de övre balkongerna.
· Entré: Träport, gråmålad med övre och undre glasparti samt två sidoljus. Entréerna som vetter mot gården har platta, breda skärmtak av vitmålade betongelement vilka också bildar sidoväggar. Entréerna mot söder har platta, långa skärmtak med omfattning av grå, korrugerad plåt, innertak av trä och stödben av metall.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlek: 1-2 rok.
· Förändringar: Fönstren är utbytta. Den västliga byggnadens västra fasad har sannolikt försetts med en balkongutbyggnad.

Envåningslängan i söder har ett flackt tak med omfattning av grå korrugerad plåt. Fasaden är spritputsad i vit kulör och har ett fönsterband av vitmålade treluftsfönster i trä med mellanliggande vit träpanel. Entréerna vetter åt både söder och norr och markeras av skärmtak. Längan består av två delar i olika nivåer, vilka inrymmer bl a fotvård, restaurang, frisör.

KOMMENTAR
Arrangemanget med parallellställda lamellhus för boende, och en sammanbindande lågdel för service- och gemensamhetsfunktioner är typiskt för servicehus från denna tid. Byggnaderna har inte förändrats mycket, däremot har gårdarna fått nya tillägg som styckar sönder helheten. Värt att notera är de stilrena entréerna, samt gårdarnas skulpturer.