Stäng fönster Stockholm kn, GRYTINGE 1 M.FL. TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Kvarteren Grytinge och Sotinge utgör ett bostadsområde med tio trevåningshus och ett parkeringshus beläget sydost om Tensta centrum.

Terrängen är öppen och sluttar svagt åt söder. I väster ansluter området till Tenstastråket som är en av de centrala matargatorna. De flesta hus är vinkelställda och bildar gårdar, eller parallellt placerade. Gårdsmarken består av gräsmattor, asfalterade entrégator och rabatter med formklippta buskar intill entréerna. Det finns spridda nytillkomna sophus och små lekplatser med sittplatser. Parkeringshuset är centralt beläget och består av en våning i suterräng, vars tak bildar en stor parkeringsplats.

· Våningar: 3 våningar varav enstaka med suterrängvåning.
· Tak: Papptäckt motfallstak. Omfattning av liggande mörkbrunmålad träpanel.
· Fasad: Vitt mexitegel.
· Sockel: Grå spritputs.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster, inklädda karmar i vit plåt och aluminiumbågar.
· Balkong: Indragen med utskjutande bottenplatta, mörkbrunmålad träfront med ett rund överliggare av aluminium.
· Entré: Något indragen mörkbrunmålad trädörr med glasad över- och nederdel, samt ett smalt sidoljus. Sidostycken av marmor.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlek: 1-5 rok (vissa 3:or försedda med uthyrningsrum).
· Förändringar: Fönstren är utbytta mot aluminium, gårdarna har försetts med sophus och enstaka nya planteringar och sittplatser.
Genom vissa hus leder portiker.
Parkeringshuset har murar av omålad betong och automatiska garageportar av brun plast.
Sophusen har valmade sadeltak täckta med falsad grön plåt, väggar av vitmålade betongelement med en yta av spritputskaraktär och dörrar av rosa plåt.

KOMMENTAR
Ett området representativt för det sena sextiotalets lamellhusbyggande, bestående av trevåningslameller i mexitegel med detaljer i brunmålad träpanel. Mindre förändringar i form av utbytta fönster och nytillkomna sophus, vilket inte menligt har påverkat områdets ursprungliga uttryck.