Stäng fönster Stockholm kn, ÅVINGE 2 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000418

OMRÅDE
I detta område i norra Tensta finns ett vinkelbyggt skivhus söder om detta samt ett lamellhus. Byggnaderna är placerade på ömse sidor om en smal gård.

I väster utgörs områdets gräns av en gångväg, bortom denna finns en parkyta med gräsmattor och en stängselinhägnad bollplan. Norr om området finns angöringsgatan Åvingegränd, därefter en parkeringsplats samt Hjulstavägen. I öster löper den planskilda matargatan Tenstastråket. Bortom denna gata, och bortom gångvägen som utgör gräns i söder finns ytterligare bostadsområden.

Marken i området är högst i öster. I områdets yttre finns gräsmattor med lövträd och buskar. Den lummiga och skyddade gården mellan byggnaderna nås via passager genom skivhuset, eller via entrégator från öster och söder. Gården är kuperad, den sluttar brant mot väster och norr. Nivåskillnaderna hanteras av granittrappor och markstödjande betongmurar. Gården karaktäriseras av gräsytor med enstaka partier sten i dagen, kringgärdade av låga gröna järnstaket. Dessutom finns tuktade buskar (åretruntgröna vid skivhuset) samt granar och lövträd. På gården finns två lekplatser med trästaket.

BYGGNADER
· Våningar: Skivhus; 7 våningar med en suterrängvåning, samt 6 våningar med suterrängvåning på tvärlängan. Lamellhus; 3 med en suterrängvåning
· Tak: flacka motfallstak, papptäckta. Bred takomfattning i grå plåt.
· Fasad: skivhus; omväxlande mörk- och ljusbeige ädelputs. Lamellhus; gröngul spritputs, med slätputsade vita trapphus.
· Sockel: mörkgrå spritputs med synlig singel i ytan. Granitsockel i passagerna.
· Fönster: enluftsfönster, ofta med sidoställd vädringslucka, samt tvåluftsfönster. Skivhuset har även stora treluftsfönster där den undre luften är smal och försedd med spröjs. Bägge byggnadernas trapphus har fönster i tvåluftsutförande med stående spröjs. Material; vitt trä eller vit aluminiumplåt.
· Balkong: indragna balkonger, fronter av grå (skivhus) eller vit (lamellhus) korrugerad aluminium med överliggare av silvereloxerad aluminium. Balkongerna på skivhuset har innerväggar i grön ädelputs.
· Entré: skivhus; indragna entréer med teakklädda omfattningar och glasade teakportar med sidoljus, förlagda i de genomgående passagerna. Tvärlängans entréer placerade i låga utskjutande partier mot gården, med glasade dörrar i brun aluminium. Lamellhus; entréer i liv med fasad, glasade teakportar med sidoljus.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: skivhus; 1-4 rum och kök. Lamellhus; 2-4 rum och kök.
· Förändringar: Många fönster har inplåtade karmar och bågar. Skivhuset har fått ett soprum i gult tegel i sin mittersta passage. Vissa balkonger är inglasade.

Skivhuset består av en långsträckt länga i öst-västlig riktning vars tak trappas av flera gånger mot väster, där den ansluter till en tvärställd byggnadskropp. Genom byggnaden löper tre stycken passager från gatan i norr till gården. Passagerna har fasadomfattningar av grågrönmålad betong, pelare i samma material och utförande samt väggar i gult tegel. Balkonger är placerade på den södra fasaden och östra gaveln, samt på tvärlängans västra fasad. Tvärlängans entrépartier har koppartak och fasad i koppar och brun aluminiumplåt. På den östra gaveln finns ett högt burspråk från sockel till tak, och på tvärlängans östfasad finns likartade höga utkragande partier, som löper från mark. Byggnaden inrymmer en närlivsbutik, med entré från Åvingegränd, samt ett daghem i tvärlängans bottenvåning.

Lamellhuset består av en längsträckt länga vars tak trappas av flera gånger mot väster. Entréerna vetter mot norr, balkongerna mot söder.

KOMMENTAR
Dessa mycket välbevarade byggnader kännetecknas av en elegant arkitektur där ytmaterial och detaljer är av stor betydelse för intrycket. Man kan notera de ljusa ädelputsfasaderna och teakportarna. Det kuperade gårdsrummet mellan husen är intimt och vindskyddat, och karaktäriseras av en välskött och riklig växtlighet.

Att på detta sätt kombinera ett skivhus och ett lamellhus i en och samma fastighet är en modell som förekommer på flera andra ställen på södra Järvafältet, till exempel i grannfastigheterna Lättinge och Krällinge.