Stäng fönster Stockholm kn, UPPINGE 2 TENSTA

Klassificering: Streckat
Motivering: Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Enbackaskolan är en låg- och mellanstadieskola tillkommen under 1990-talet belägen i sydöstra Tensta.

Skolan består av en klassrumsbyggnad med närmast nord-sydlig orientering och en gymnastikbyggnad söder därom. De är belägna på flack mark intill ett grönstråk som utgör lekmark för barnen. Skolgården är placerad i öster och har rikligt med växtlighet, flera pergolakonstruktioner i trä, sittplatser och lekredskap. Det finns också en liten amfiteater i rött tegel. Uppingeskolan har en äldre föregångare som uppfördes kring 1967 och ritades av Åke Östin. Då utgjordes skolan av fyra provisoriska skolpaviljonger i trä, vilka revs 1991.

· Våningar: 2
· Tak: Oregelbunden takform med många fall, ljusgrå falsad plåt.
· Fasad: Tegel, gult och långsmalt med kraftiga fogar av gulbrunt bruk.
· Sockel: Betong.
· Fönster: Natureloxerad aluminium. Stora glaspartier och runda fönster i olika storlekar.
· Entré: Glasdörrar med listverk i vitlackerad aluminium. Huvudentrén i väster har ett skärmtak i glas med ribbor och stödben i vitlackerad metall.
· Stomme: Betong och stål.
· Förändringar: Inga tydliga förändringar.

Byggnaderna karaktäriseras av oregelbundna och rundade former i en varm sandfärg. Det finns stora ljusinsläpp på taket, och matsalen är förlagd till en halvcirkelformad uppglasad byggnadskropp i en våning.

Gymnastikbyggnaden har en rektangulär planform med en central högdel flankerad av en lågdel på varje långsida. Den har ett grått, falsat plåttäckt sadeltak, gul tegelfasad, vita aluminiumfönster och entrén är förlagd till ett uppglasat hörn med ribbverk i vit aluminium.