Stäng fönster Stockholm kn, KÄMPINGE 2 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Direkt öster om centrum ligger Kämpingeskolan.

Kämpingeskolan består av en klassrumsbyggnad och en gymnastikbyggnad. Klassrumsbyggnaden är orienterad i närmast öst-västlig riktning och gymnastikbyggnaden ligger straxt öster om denna. Området är väl avgränsat av Tenstastråket i väster, en skogklädd slänt i norr och öster, och en sluttning i söder. Skolgården är av begränsad storlek och utgörs av en plan asfalterad yta med buskar invid fasaderna. Trappa och murar är i betong. Söder om klassrumsbyggnaden finns en parkeringsplats.

· Våningar: Klassrumsbyggnad: 2 med suterräng. Gymnastik: 1 våning.
· Tak: Flackt motfallstak, papptäckt. Omfattning av trapetskorrugerad gråblå plåt.
· Fasad: Rött tegel.
· Sockel: Betong.
· Fönster: Enluftsfönster i vitmålat trä.
· Entré: Rödlackerade plåtdörrar med övre glasparti, och plåtskodd nederdel. Vid de tre huvudingångarna finns stora flacka skärmtak klädda med grå, falsad plåt och innertak av trä, stödda av två metallben.
· Stomme: Betong.
· Förändringar: Portarna i rödlackerad plåt är nya. Den centrala innergården har blivit överbyggd.

Klassrumsbyggnaden är byggd kring tre innergårdar varav den centrala blivit överbyggd. Huvudentréerna är vända mot norr, men det finns även ingångar från söder. På byggnadens västra gavel finns en lastkaj.

Gymnastikbyggnaden består av en lågdel med omklädningsrum och en högdel innehållande gymnastiksal. Högdelen har ett band av höga tvåluftsfönster, och lågdelen ett band av små enluftsfönster med mellanliggande vitmålad stående träpanel.

KOMMENTAR
Kämpingeskolan utgör en av de standardiserade skolanläggningar Järvafältsgruppen utformade för södra Järvafältet. Den har ett sammanhållet arkitektoniskt utförande, och är välbevarad till det yttre. Byggnaderna är karaktäristiska för tidens skolbyggande med en upprepade fönstersättning och avskalade geometriska former. Tegelfasaderna avviker dock från de övriga skolorna i Rinkeby-Tensta vilka domineras av betongelementteknik.