Stäng fönster Stockholm kn, JÄRINGE 26 TENSTA

SKOLBYGGNADERNA RIVNA, NYA BOSTADSHUS BYGGDA 2006 PÅ PLATSEN

Klassificering: Streckat
Motivering: Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

INVENTERING ÅR 2000
Järingeskolan är en komvuxskola i västra Tensta på gränsen till Hjulsta.

Skolan består av en huvudbyggnad, två paviljonger och en fd gymnastikbyggnad. Området är öppet och sluttar åt söder med en delvis terrasserad slänt söder om byggnaderna. Nedanför denna finns en grusad idrottsplan samt en parkering. Det finns även parkeringsplatser väster och norr om byggnaderna. Den södra paviljongen uppfördes 1981-82.

· Våningar: 1.
· Tak: Flackt, takform ej utredd, papptäckt. Omfattning av svartmålad liggande panel.
· Fasad: Stående rödmålad lockpanel.
· Sockel: Cement.
· Fönster: Enluftsfönster, trä, svartmålade. Gymnastikbyggnadens fönster är vitmålade.
· Entré: Entréerna är antingen förlagda till små utskjutande byggnadspartier eller indragna partier. Portarna är svartmålade och i trä.
· Stomme: Träregelverk.
· Förändringar: Inga tydliga förändringar.

Huvudbyggnaden består av tre byggnadskroppar, varav en är lagd i vinkel. Det finns ett flertal ingångar men ingen huvudentré.
Den gamla gymnastikbyggnaden avviker genom att den består av en lågdel i en våning och en högdel, samt har vitmålade fönster.

KOMMENTAR
Järingeskolan utgör en av de standardiserade skolanläggningar Järvafältsgruppen utformade för södra Järvafältet. Den är dock lite senare tillkommen och har ej samma utformning som de övriga skolorna. Anläggningen är oförändrad och mycket tidstypisk med sina låga trälängor med platta tak och avsaknad av huvudentré.