Stäng fönster Stockholm kn, HJÄLMINGE 1 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
De två loftgångshusen i Hjälminge ligger en bit nordväst om Tensta centrum.

Terrängen sluttar något åt söder. Norr om husen löper en asfalterad gångväg och intill fasaderna är stora buskar planterade. Husen är orienterade i närmast öst-västlig riktning. Gårdarna vetter mot söder och avgränsas av plank, stängsel och buskar. Marken är belagd med betongplattor och intill huset finns bänkar och rabatter. Det finns lekplatser, en basketplan och en mindre gräsbevuxen yta. Här finns också skulpturen "Dansk andmor" av Therese Lueheschitz-Jensen. Söder om den västra gården finns en parkering samt en miljöstuga.

· Våningar: 5 med en suterrängvåning.
· Tak: Papptäckt motfallstak. Omfattning av grå, korrugerad plåt.
· Fasad: Spritputs, varmt beige med dragning mot rosa, förutom vid loftgångarna där kulören är terrakotta.
· Sockel: Grå spritputs.
· Fönster: 1- och 2-luftsfönster i trä, blågrå kulör.
· Balkong: Utanpåhängande, vita, korrugerade plåtfronter med sidoväggar av vitfärgade betongelement.
· Entré: Gröngrå aluminiumportar med glas, tältformat skärmtak av koppar. Loftgångsportarna är av trä med glas. Lägenhetsdörrarna är släta, gråmålade trädörrar.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlek: 2-4 rok.
· Förändringar: Nya entréer och skärmtak. Många balkonger har glasats in.

Trapphusen är utanpåliggande och skjuter upp över taken. Loftgångarna vetter mot norr och vilar på vita betongbalkar. Fronterna är av vit, korrugerad aluminiumplåt. Badrumsfönstren, vilka vetter mot loftgångarna, är försedda med galler. Balkongerna vetter mot söder.
Miljöstugan täcks av ett sadeltak i röd korrugerad plåt, och har en fasad av aprikosmålad lockpanel med gråmålat gavelröste. Sockeln är av grå cement och dörrarna är av aprikosmålad träpanel.

KOMMENTAR
Hjälminge representerar ett av de många likartade loftgångshusområdena i Tensta-Hjulsta, vilka alla har Gunnar Andersson vid Svenska Bostäder som arkitekt. De stora byggnadsvolymerna och deras enskilda beståndsdelar kännetecknas av en grovhet och kantighet som skapar tyngd och en påtaglig materialitet. Tillägg har gjorts i form av nya entréer och skärmtak samt inglasning av vissa balkonger, men dessa förändringar har ej förändrat husens karaktär.