Stäng fönster Stockholm kn, BÄLINGE 1 M.FL. TENSTA

Drevinge 1:
Klassificering: Grönt

Detta är två bostadshus är uppförda av SKB, efter ritningar av Lars Bryde, och har när det gäller arkitekturen stora likheter med andra SKB-områden av samme arkitekt. Byggnaderna kännetecknas av sin goda arkitektoniska gestaltning, med en påtaglig materialitet och tyngd som betonas av de putsade fasadernas mustigt röda färg. Detaljerna är enkla, men samspelar till en omsorgsfullt gestaltad helhet. Man kan notera takets något indragna, "profilerade" omfattning, de strama entrépartierna, de utskjutande balkongernas geometriska former och fönstrens symmetriska placering. Ett viktigt inslag är gårdsmiljön med formklippta idegranshäckar som kantar fasaderna och som bäddar i markvåningarnas uteplatser. Byggnaderna och gårdsmiljön är mycket typiska representanter för Brydes och SKB:s 1960-talsarkitektur, samtidigt som de är ovanliga i ett större sammanhang.

Med sitt väl synliga läge i stadslandskapet har byggnaderna miljöskapande kvaliteter. Den norra byggnaden ingår i den "ryggrad" av högre hus som enligt stadsplanen för denna del av norra Tensta skulle ge södra Järvafältets stadsdelar en bestämd avgränsning mot norr och som skulle markera sambandet med E 18 och det stora grönområdet norr om denna väg.

Byggnaderna är välbevarade, dock är de ursprungliga träfönstren utbytta mot plåtfönster. För att det kulturhistoriska värdet skall bevaras är det viktigt att byggnaderna ursprungliga arkitektoniska utformning bevaras, både när det gäller helheten och när det gäller de enskilda detaljerna.

Bälinge 1:
Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Längst upp i nordvästra Tensta finns ett litet bostadsområde bestående av två lamellhus, båda byggda i vinkel.

Området ligger i flack terräng, men i norr och väster finns branta trädbevuxna sluttningar ner mot E 18 och Hagstråket. Söder om området ligger ett grönstråk med en stor parklek. De vinklade husen bildar en sluten gård som har ett utsparat skogsparti med gran och tall. På vardera sida finns sittplatser och lekplatser med planteringar och pergolor vilka omsluts av låga, vitmålade och rundade betongmurar med dekorativt utskurna rundlar. Den norra byggnaden har uteplatser mot gården, vilka är väl dolda av täta och höga idegranshäckar vilket skänker gården en speciell karaktär. Norr om husen finns en parkeringsplats som överdäckar ett parkeringshus i suterräng. På parkeringen finns också två sophus och intill parkeringen ligger en stor transformatorstation.

· Våningar: 3 våningar och 6 våningar.
· Tak: Papptäckt motfallstak. Delvis indragen omfattning i svart plåt.
· Fasad: Rödbrun spritputs.
· Sockel: Mörkgrå spritputs.
· Fönster: 1-, 2-luftsfönster i vit aluminium.
· Balkong: Djupt indragna och till hälften utskjutande med fronter av slät, grålackerad plåt. Platt skärmtak över de översta balkongerna.
· Entré: Svartmålade trädörrar med stora glaspartier och breda sidoljus. Platt skärmtak med omfattning av bruneloxerad plåt. Trapphuset markeras av ett smalt vertikalt fönsterband med en beige plåt mellan fönstren.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 2-5 rok.
· Förändringar: Fönstren har blivit utbytta.

Entréerna är enbart vända in mot gården. Balkonger finns åt alla håll utom mot norr. Den norra byggnaden har två passager ut mot parkeringen i norr.

Parkeringshuset består av en våning i suterräng med en ovanliggande parkering. Väggarna är i betong och gul- och gråmålade. De smala ljusöppningarna täcks av korrugerad plåt eller galler, och infarten täcks av en gallergrind. Vissa delar av fasaden täcks av ett gallerverk av tryckimpregnerat trä.

Sophusen har valmade sadeltak av svart falsad plåt, fasaderna har en brun spritputs, dörrarna är i svart plåt och har en omfattning av svart kakel. Det finns smala ljusinsläpp med betongglas.

KOMMENTAR
Byggnaderna bildar en nästan sluten gårdsmiljö vilken är omsorgsfullt utformad med resliga barrträd och en tät idegranshäck längs fasaderna. Byggnaderna har utbytta fönster, men är i övrigt välbevarade. Takets något indragna omfattning, samspelet mellan de strama entréerna och balkongernas geometriska former vittnar om en väl genomtänkt gestaltning. Byggnaderna är uppförda av SKB där Lars Bryde verkade som arkitekt under denna tid. Det finns stora likheter med SKB:s hus i kv Järinge och Dyvinge samt ett tydligt släktskap med kv Sigbardiorden i Bredäng, som Bryde också ritat. Hans byggnader kännetecknas av en geometriserande arkitektur med en påtaglig materialitet och tyngd, som betonas av ett färgval i jordiga kulörer.