Stäng fönster Stockholm kn, DEGLINGE 1 M.FL. TENSTA

Klassificering: Grönt
Motivering: Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö som år 2006 inte är utpekad i Stockholms översiktsplan.

De 16 låga lamellhusen i dessa tre kvarter har ett stadsbyggnadshistoriskt värde eftersom den är Tenstas mest konsekvent genomförda exempel på 1960-talets "tätt-och-lågt" ideal bland flerbostadshusen. Den låga höjden, två våningar, motiverades i stadsplanen från 1965 (pl. 6485) av närheten till den känsliga miljön vid Spånga kyrka och Spånga kyrkby.

Byggnadernas arkitektur är enkel men välformad, med tidstypiska detaljer såsom t.ex. entréernas träportar och sidostycken i marmor, eller balkongfronterna i brunmålat trä. De putsade husens ljusa färgskala skall ses som en anpassning till den anslutande äldre kulturmiljön vid Spånga kyrka. Områdets kulturhistoriska värde är dock i högre grad beroende av den yttre miljön och dess samspel med bebyggelsen, än av husens arkitektur i sig. De småskaliga och varierade utemiljöerna har intima gårdsrum och platsbildningar, planterade trädalléer vid gångvägarna, terrasserande naturstensmurar mm.

Byggnaderna är välbevarade, dock är fönstren utbytta.

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
I sydöstra Tensta ligger kvarteren Holminge, Deglinge, Svinninge som är ett bostadsområde med 16 låga lameller och 7 garagelängor.

Bostadsområdets låga byggnadshöjd och ljusa färgsättning är anpassad till Spånga kyrka och kyrkby som ligger norr om området. På andra sidan Spånga Kyrkväg som löper i öster, ligger det öppna grönområde som bildar gräns mot Rinkeby. Terrängen är öppen och sluttar svagt mot norr. Vissa hus bildar gårdar, andra är parallellt placerade. Gårdsmarken består av öppna gräsmattor, asfalterade entrégator, buskar planterade intill entrésidans fasad. Det finns gott om sittplatser samt ett fåtal små lekplatser. Det finns också en liten kryddgård och några piskställningar. Vid det sluttande partiet i söder finns stödmurar av natursten. I området står två skulpturer av en lokatt och ett vildsvin gjorda av Georg Ganmar 1966 respektive 1968. De två gångvägar som löper genom området är försedda med alléer. Garagen och parkeringsplatserna ligger utmed Holmingegränd som är den norra angöringsgatan. Det finns uppgifter om att det tidigare ska ha funnits en barnstuga i Svinninge 1, och en värmecentral i Svinninge 3.

· Våningar: Två, varav enstaka med suterräng.
· Tak: Papptäckt motfallstak. Omfattning av brun trapetskorrugerad plåt.
· Fasad: Ädelputs, vit.
· Sockel: Spritputs, mörkgrå.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster, vit aluminium.
· Balkong: Indragen med något utskjutande bottenplatta. Mörkbrunmålade träfronter med aluminiumöverliggare.
· Entré: Lackerad trädörr med glasad överdel och ett sidoljus. Sidostycken av marmor.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlek: 2-5 rok
· Förändringar: Nya fönster i aluminium.

Garagen har pulpettak täckta med svart korrugerad plåt, väggar av brunmålad lockpanel och portar av ljusgrå trapetskorrugerad plåt eller gulmålad panel.

KOMMENTAR
Området är småskaligt med enkla men intima gårdsrum och platsbildningar. Byggnadernas låga höjd och vita puts är anpassade till den intilliggande kyrkan. Alléerna skapar fina siktlinjer och ger området grönska. Byggnaderna har ett återhållsamt formspråk, och är förutom utbytta fönster välbevarade med välhållna entréer.