Stäng fönster Stockholm kn, TENSTA 3:16 TENSTA

Klassificering: Grönt
Motivering: Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Fastigheten/fastigheterna ingår i en kulturhistoriskt värdefull miljö utpekad i Stockholms översiktsplan.

Detta är en mindre byggnad för kyrkogårdspersonalen vid Spånga kyrka, som uppfördes i mitten av 1960-talet efter ritningar av den kände restaureringsarkitekten Erik Lundberg. Huset har stora arkitektoniska värden. Utformning och material är anpassad till det känsliga läget vid Spånga kyrka, utan att byggnaden för den skull saknar moderna inslag. Man kan notera det kopparklädda sadeltaket, de kalkputsade fasaderna, de smäckra olikstora fönstren i liv med fasad, huvudentréns träport och kopparklädda skärmtak som vilar på smala järnstänger med mera. Allt tillsammans vittnar om höga ambitioner inför en relativt vardaglig byggnadsuppgift. Både helhet och detaljer är välbevarade.

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000410

Byggnad för kyrkogårdspersonal vid Spånga kyrka i östra Tensta.

Byggnaden är placerat i det grönstråk som omger Spånga kyrka. Kyrkan med kyrkogård ligger i söder och öster. Infart till området sker från Bussenhusvägen i norr. Byggnaden utgör tillsammans med två mindre förrådsbyggnader ett tydligt avgränsat område vid kyrkogårdens nordvästra entré. Mellan de tre husen finns en liten asfalterad plan. Ett högt rödmålat trästaket sluter planen i väster. Vid infarten till planen finns en liten, äldre rödmålad träbyggnad. Den svagt sluttande markbiten mellan vägen och byggnaden för kyrkogårdspersonal är gräsbevuxen. Vid trappan till entrén växer flera stora buskar.

· Våningar: 1 och suterräng
· Tak: Sadeltak, kopparplåt.
· Fasad: Kalkputs med beigegul kalkavfärgning.
· Sockel: Kalkputs, svartmålad.
· Fönster: Enluftsfönster och fönsterband. Svartmålat trä. Några fönster av svartmålade stålprofiler.
· Entré: Uppglasad dörr i klarlackad furu, sidoljus. Kopparklätt skärmtak med stöd av svartmålade järnstänger. Trappa med steg i granit och betongplattor.
· Stomme: Lättbetong.
· Förändringar: På norrgaveln har en ventilationsinstallation i svart plåt byggts till.

Byggnaden utgörs av en långsträckt länga i nord-sydlig riktning. På västfasaden, vid norra hörnet, finns en vinkelrät suterrängutbyggnad. Taket på denna del, som är i höjd med gångvägen norr om byggnaden, är belagt med betongplattor. Portar i svartmålas plåt är vända mot söder. På östfasaden, söder om entrén, finns ett kopparklätt burspråk. De två förrådsbyggnaderna har pulpettak och rödmålad diagonalställd träpanel. Portarna har smidda gångjärn.

KOMMENTAR
Byggnaden har anpassats till det känsliga läget utan att för den skull sakna moderna inslag. Notera att de traditionella formerna följs åt av traditionella material. Både helhet och detaljer är mycket välbevarade. De två förrådsbyggnaderna är utförda med samma höga nivå på material och utförande som huvudbyggnaden.