Stäng fönster Stockholm kn, ELINSBORG 1 M.FL. TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000405

Lamellhusområde i nordvästra delen av Tensta

Området begränsas mot norr av en grässlänt och en klippsluttning samt en gångväg. Norr därom ligger Tenstas vattentorn. Mot ost är det en buskslänt, en gångväg och en betongplattebelagd sluttning ned mot matargatan Hagstråket. Mot söder är det en buskslänt och en klippbrant med en betongmur ned mot en gångväg. Mot väster är det en buskslänt med björkar och en gångväg. Området delas i en västra del, kv Elinsborg, och en östra del, kv Hasslinge, av säckgatan Elinsborgsbacken. I nordöst ligger en stor parkeringsplats. Områdets östra del ligger på en liten höjdplatå med branter ned mot gång- och bilvägarna runtomkring. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil via Elinsborgsbacken från syd. Den västra delen innehåller tre lamellhus placerade parallellt i västnordväst-ostsydostlig riktning, den östra fyra lamellhus placerade parallellt i nordnordost-sydsydvästlig riktning. Mellan husen bildas gårdar. Dessa är belagda med asfalt och röda markplattor samt bitvis med kullersten. Där finns sandlådor, lekredskap, gräs, buskar och mindre träd. Där finns även pergolor med sittgrupper. Gårdarna har belysning på låga galvaniserade järnstolpar. Gårdarna vid husens baksidor har större gräsytor med någon sandlåda och sittgrupp.

· Våningar: 3 vån, 3 vån + 1 suterräng
· Tak: Flackt, pappklätt motfallstak (ej belagt), svart taklist i plåt
· Fasad: Betongelement, krattade med släta fält, ljusgula i Elinsborg, mörkare gula i Hasslinge.
· Sockel: Betongelement, ibland målade.
· Fönster: 1-2-lufts i natureloxerad aluminium. I suterrängvåningarna med järngaller.
· Balkong: Utskjutande. Uppburna av sidoväggar av släta vita dekorativt formade betongelement. Fronter av korrugerad aluminiumplåt, grön i Elinsborg, röd i Hasslinge. Fronterna har ett smalt sidoställt galler av aluminium. Överliggare av aluminium.
· Entré: Sidoväggar av röd eller blå träspaljé. Omfattning av vita betongelement med frilagd ballast. Porten något indragen med marmorbeläggning på indragets golv. Inre vägg och sekundärdörr av blåmålad spåntpanel med rostfri sparkplåt nedtill. Glasad entrédörr av bruneloxerad aluminium med sidoljus.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 1-4 rok
· Förändringar: Entréportar och fönster utbytta. Gårdar renoverade.
Byggnaderna är på det stora hela välbevarade. De är av samma typ som skiv- och lamellhusen i de mot norr och öster närmast angränsande kvarteren området (Hydinge 1-2, Islinge 1, Mellinge 1, Skäftinge 1 samt Vissinge 1). Tillsammans med dessa utgör de fastigheterna ingående i HSB:s BRF Päronet.

KOMMENTAR
Välbevarat område med en arkitektonisk stringens och tidstypiskhet. De är av samma typ som alla de hus i Rinkeby, som genomgått en turnaroundombyggnad, ursprungligen var. Byggnaderna utgör, med sina avvikande kulörer, ett intressant komplement till de likartade vita husen i det intilliggande området (Hydinge 1-2, Islinge 1, Mellinge 1, Skäftinge 1 samt Vissinge 1). Hustypen är vanligt förekommande i de norra delarna av Tensta och Rinkeby. Samtliga hus av denna typ i Rinkeby har dock blivit turnaroundombyggda.