Stäng fönster Stockholm kn, LÄTTINGE 1 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000418

Bostadsområde med ett vinkelbyggt skivhus och två lamellhus i nordöstra delen av Tensta.

Marken sluttar svagt nedåt mot västnordväst och byggnaderna ligger huvudsakligen längs med denna sluttning. Husen är placerade så att de omsluter en långsmal innergård. Det långa skivhuset ligger som en bullervall mot Hjulstavägen i norr och de två lamellhusen sluter gården mot söder. Längst i öster slutes gården av skivhusets vinkelbyggnad. Norr om skivhuset är det en säckgata och en stor terrasserad parkeringsplats med murar av betongelement. Bortanför denna är det en grässlänt ned mot Hjulstavägen. Öster om husen är det buskar och en gångväg samt ett annat bostadsområde. Söder om lamellhusen är det buskar och gräs mot en gångväg med torgbildningar med sittbänkar samt granitmurar. Bortanför detta vidtar en park med ett daghem samt ett annat bostadsområde. Mot väster är det buskar och träd, en gångväg samt en betongplattebelagd sluttning ned mot matargatan Tenstastråket. Matargatan skär rakt igenom Tensta i nordnordost-sydsydvästlig riktning. Bortanför denna vidtar fler bostadsområden. Innergården är belagd med asfaltsgångar och granittrappor. Där finns asfaltsplaner och lekytor med sandlådor och lekredskap innanför tryckimpregnerade trästaket. Där finns grässluttningar och terrasseringar av platsgjuten betong. Mot syd, i mellanrummet mellan lamellhusen, finns en asfalterad basketplan innanför ett gunnebostängsel. På gårdens östra del finns en redskapsbod i röd panel. Gården är öppen mot väst och kan också nås via portiker genom skivhuset från norr samt via passager mellan husen från syd och från ost. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil via säckgatan Lättingebacken i norr.

Skivhus:
· Våningar: 6 vån + 3 suterräng
· Tak: Flackt, pappklätt motfallstak (ej belagt), något indragen takstege inklädd med lågt profilerad sicksackveckad brun aluminiumplåt
· Fasad: Beige sprutputs. Fasadpartierna över portikerna är mot norr inklädda med lågt profilerad sicksackveckad brun aluminiumplåt.
· Sockel: Svartgrå, med grusig yta.
· Fönster: 2-lufts, bruna plåtinklädda. På gavlarna mot väst, nord och syd finns enluftsfönster där de mot väst och syd sitter i en smal, något indragen, lodrät axel med bröstningarna klädda med lågt profilerad sicksackveckad brun aluminiumplåt. På källarvåningarna sitter enluftsfönster med galler. Vid balkongerna är fönstren i trä.
· Balkong: Utskjutande. Fronter av brun korrugerad aluminium. Överliggare av aluminium. Sidoväggar av vitgrå betongelement med frilagd ballast. Inre vägg av vitt skivmaterial.
· Entré: Indragen med glasad port i silvereloxerad aluminium med sidoljus. Sidoväggar klädda med brun klinker. Granittrappa. Entréhallens väggar är klädda med smalt högt glaserat klinker, där den ena väggen är vit och den andra mörkt grön, brun eller svart.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 1-4 rok
Gavlarnas fönsteraxlar har ett medvetet utförande. Portikerna har en vägg klädd med gult tegel och den andra med brun klinker. Undertaket är brunbetsat. Den nedersta suterrängvåningen (mot nordväst) innehåller en närbutik. Byggnaden har ett stramt modernistiskt utförande, fr a mot nord och ost.

Lamellhus:
· Våningar: 3 vån, 3 vån + 1 suterräng
· Fasad: Sprutputs, gulbrun
· Sockel: Svartgrå, med grusig yta
· Fönster: 2-lufts, bruna, inplåtade. På gavlarna med vädringslucka. I källarvåningen 1-lufts i trä och med galler.
· Balkong: Utskjutande. Fronter av vit korrugerad aluminium. Överliggare av aluminium. Sidoväggar av vitgrå betongelement med frilagd ballast. Inre vägg av vitt skivmaterial.
· Entré: Något indragen. Glasad port i silvereloxerad aluminium med sidoljus samt överljus över skärmtaket. Inplåtat brunt lådformat skärmtak som går genom portpartiet och stöds på insidan av stöd ovanifrån. Sidoomfattningar av brun klinker. Granittrappa.
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 2-3 rok
Entréernas skärmtak har ett raffinerat utförande. Det västra lamellhuset trappas av i två steg mot väster p g a markens sluttning. Suterrängvåningen finns längst i väster.

KOMMENTAR
Välbevarat bostadsområde med den på södra Järvafältet vanligt förekommande indelningen med både skivhus och lamellhus inom samma fastighet. Gavlarnas fönsteraxlar och den lågt profilerade sicksackveckade plåten utgör ovanligheter. Byggnaderna är stramt modernistiskt gestaltade och de är mycket välbevarade. Likheter finns med Grönwalls hus på terrassen i Skärholmen (Granholmen 2 mm) och de i nordvästra Rinkeby (Kvarnaxeln 1 mm).