Stäng fönster Malmö kn, STRÅET 1 M.FL. ALMHÖG

Beskrivning
Området består av kvarteret Strået mellan Rödkullastigen och Eriksfältsgatan. Där ligger sex parallellställda åttavånings skivhus ritade 1958 av HSB:s arkitektkontor i Malmö för och uppförda av HSB.
Skivhusen har flacka sadeltak, täckta med svart papp. Fasaderna är i rött tegel, med vitmålade partier kring fönsterna. Därmed bildas ett markant rutmönster som skapar en känsla av ihålighet. Mot detta spelar gavlarnas pilastrar. Balkonger är omväxlande indragna och utanpåliggande och beroende på färgen på fronterna bidrar eller motverkar de fasadens rutmönster.
Husen var ursprungligen enhetliga, men sedan de olika bostadsrättsföreningarna har bytt fönster och balkonger med varierande färger och material skiljer de sig åt. De två husen längst västerut, har dessutom fått korrugerade plåtfronter på balkongerna mot öst, medan de mot väst är inglasade med slät front. I bottenvåningen av ett av husen ryms butikslokaler. Lägenhetsstorleken utgörs främst av tvåor och treor. I bottenplanet finns enstaka enrummare.
Mellan några av husen finns grönytor med buskage, sandlådor, bandyplan med mera, medan andra gårdar främst är parkeringsytor.