Stäng fönster Stockholm kn, AKALLA 4:1 TENSTA

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000410

Tunnelbanans biljetthallar i Tensta centrum.

Den västra biljetthallen ligger vid Tenstaplan. Härifrån kan man med bil ta sig direkt ut till matargatan Hagstråket. Matargatorna och Tenstaplan ligger i samma nivå. Det centrala centrumstråket Tenstagången i norr kan antingen nås via trappor, ramp eller hiss. I söder har berget lämnats bart medan det i norr döljs av en kraftig granitmur. Utmed gatan finns en rad med träd, i övrigt är marken belagd med betongplattor. Ett mönster bildas av att betongplattorna delvis har slät yta, delvis har frilagd ballast. Intill hissen ligger "Elicias kiosk". Fritt på planen står en grill "Gott gott grillen".

Den östra biljetthallen ligger mellan det stora centrumhuset och ett parkeringsgarage. Entrén vetter direkt mot Tenstagången. Från biljetthallen kan man med en hiss ta sig ner till parkeringen i söder. Det finns även en trappa mellan biljetthallen och parkeringsgaraget. Från parkeringen leder Taxingegränd ut till matargatan Tenstastråket. Vid entrén från Tenstagången ligger en Pressbyrå och en grillkiosk. Tenstagången är liksom Tenstaplan belagd med betongplattor i ett mönster. Växtligheten begränsar sig till en allé med strikt klippta träd.

Den västra biljetthallen (nr. 115) uppgång Hagstråket.
· Våningar: 1
· Tak: Flackt pulpettak.
· Fasad: Glas, grågrönmålade stålprofiler. Vitt kakel (mot norr).
· Sockel: Obehandlad platsgjuten betong.
· Entré: Automatiska dörrar i rostfritt stål. Skärmtak.
· Stomme: Stålbalkar.
· Förändringar: Fasaden mot norr har klätts med kakel. Ursprungligt fasadmaterial har inte gått att fastställa. Den synliga stålstommen och fönsterkarmarna har målats om i en ny kulör.

Hisshuset och "Elicias kiosk" har fasader av obehandlad betong. Hissens ståldetaljer har målats i samma grågröna kulör som biljetthallen. Hissdörren är av rostfritt stål. Fönstren till kiosken har karmar av rostfritt stål.

Den östra biljetthallen (nr. 156) uppgång Tenstagången.
· Våningar: 1 + suterräng.
· Tak: Flackt.
· Fasad: Glas, grågrönmålade stålprofiler och balkar. Gult och vitt kakel.
· Sockel: Kakel. Obehandlad krattad platsgjuten betong (gäller suterräng).
· Fönster: Enluftsfönster i vitmålat trä.
· Entré: Automatiska dörrar i rostfritt stål.
· Förändringar: Flera fasadpartier har klätts med kakel. Ursprungligt fasadmaterial har inte gått att fastställa. Den synliga stålstommen och fönsterkarmarna har målats om i en ny kulör.

På sydfasaden finns en utanpåliggande hiss med grågrönmålade ståldetaljer. I den västra delen av byggnaden inryms en grillkiosk. Den har front och dörr av blålackad plåt samt jalusier av silvereloxerad aluminium. I den västra delen finns en pressbyrå. Skyltfönstret till pressbyrån har karmar av rostfritt stål.

KOMMENTAR
Biljetthallarna har fått en utformning som väl annonserar dem i centrummiljön. Kaklet och den exponerade stålstommen understyrker det maskinmässiga i byggnadstypen. Speciellt i den västra biljetthallen har placeringen av den bärande delarna framför fasadlivet har utnyttjats på ett elegant sätt. Kakelbeklädnaden har naturligtvis inneburit en stor förändring av det ursprungliga utseendet, detta gäller framförallt den östra byggnaden.