Stäng fönster Stockholm kn, HELSINGFORS 2 AKALLA

Akalla kyrka är en mycket välformad anläggning med stora arkitektoniska, arkitekturhistoriska och konstnärliga värden. På ett tidstypiskt sätt kombineras, både in- och utvändigt, tegel och ljust trä till en konsekvent genomförd helhet där detaljerna är viktiga för intrycket. Även när det gäller funktionen är anläggningen typisk; här integreras kyrka - församlingslokaler under samma tak på det sätt som var det vanliga under 1960- och 70-talen. Kyrkobyggnaden är mycket välbevarad. Anläggningen ligger direkt söder om stadsdelens centrala gångstråk Sibeliusgången, och fullföljer alltså den centrala tankegången att placera alla byggnader med servicefunktion i Akalla utmed gågatan. I det kulturhistoriska värdet ingår de välformade utemiljöerna, med planterade träd och en intim gård som domineras av ett skulpturalt format kors i stål.
INVENTERING ÅR 2000

Akalla kyrka är en tegelkyrka som ligger utmed det centrala centrumstråket i stadsdelen Akalla.

Byggnaden, som består av en högdel (kyrkorum) och lågdel (församlingslokaler) har en hästskoformad plan. Entrésidan ligger i norr, mot Sibeliusgången och på baksidan finns en stor parkeringsplats. Byggnaden gränsar i väster till en Konsum-butik och i öster till ett daghem. Någon egentlig förplats framför kyrkans entré finns inte utan kyrkan ligger direkt vid gångstråket. Här finns bänkar och några träd. I nordväst finns en liten strikt ordnad platsbildning med fält av gatsten, bänkar och träd. En smal plattlagd gång, omgiven av gräs, leder ner till parkeringen i söder. I sydost leder några trappsteg ner till en entré. Sidorna har terrasserats med betongmurar som fungerar som jordbehållare för buskar och träd. Gården, som är vänd mot öster, är delvis belagd med betongplattor delvis gräsbevuxen. Buskar och barrväxter är planterade utmed fasaderna. En brunmålad pergola i trä avgränsar gården mot öster. Här finns bänkar och bord samt trälådor med växter. Klockstapeln har formen av ett högt kors i cortenstål med korsarmar i de fyra väderstrecken.

· Våningar: 1
· Tak: Motfallstak, papp. Kraftig utkragande tak med synliga limträbalkar (högdel). Vinkelställd liggande panel (lågdel). Både högdel och lågdel har takomfattning av svart plåt.
· Fasad: Mörkrött tegel.
· Sockel: Obehandlad platsgjuten betong.
· Fönster: Enluftsfönster av brunmålat trä. Mellan fönstren mot söder finns brunmålad stående panel.
· Entré: Svartmålad stor enkeldörr i trä, sidoljus på båda sidor. Kraftigt draghandtag i trä.
· Stomme: Ej utrett
· Förändringar:

Vid entrén finns ett fristående skärmtak med stöd av grönlackerat stål. I undertaket, som är av betsad träpanel, sitter två downlights. Kyrkorummet får sitt ljus, dels från bandet av fönster strax under taket, dels från två uppglasade partier med ramverk av svartmålat trä. Fasaderna som vetter mot gården har glasade partier i kraftiga ramverk av svartmålat trä.

KOMMENTAR
Placeringen vid Sibeliusgången och avsaknaden av förplats infogar kyrkan i stadsdelens vardagsliv. Den slutna gården erbjuder en mer kontemplativ miljö. Teglet liksom integreringen av kyrka och församlingslokaler är karakteristiska för 1960- och 1970-talets kyrkobyggande.
Hela anläggningen är välbevarad.