Stäng fönster Stockholm kn, HARLINGE 1 TENSTA

Klassificering: Grönt

Högstadieskolan Hjulstaskolan är ett välbevarat exempel på den standardiserade skoltyp som uppfördes i Tensta och Rinkeby under åren kring 1970. Bakgrunden var att Stockholms stad (skoldirektionen) i slutet av 1960-talet tog fram ett eget program för sitt skolbyggande i de nya stadsdelarna. Fyra stycken arkitektkontor fick i uppdrag att uppföra skolor på södra Järvafältet och på några andra ställen i staden, de bildade Konsortiet 12 skolor tillsammans med Svenska Vägbolaget och Vägförbättringar AB. Namnet kom av antalet skolbyggnader som projekterades. Hjulstaskolan ritades av Åke Östin arkitektkontor. Skolans grundläggande planstruktur är typisk för högstadieskolorna på södra Järvafältet, det rör sig om en stor klassrumsbyggnad i två våningar med tre inre ljusgårdar (hus 2), som kompletteras av en friliggande mindre gymnastikbyggnad (hus 1). Entréerna vänder sig mot en stor och öppen asfalterad skolgård.

Fastighetens byggnader har mycket stora samhällshistoriska, skolhistoriska och byggnadsteknikhistoriska värden, som exempel på miljonprogrammets standardiserade och industrialiserade skolbyggande vilket var anpassat till dåtidens nya läroplaner. Byggprocessen präglar utformningen, med konsekvent användande av prefabricerade betongelement i stomme och fasad.

Det arkitektoniska värdet är stort. Byggnaderna är enkla men medvetet formade. Viktigt för uttrycket är de flacka taken, fasadernas borstade och omålade betongelement och de längsgående fönsterbanden, den avvikande röda kulören på fönster, entréer och plåtpartier. Av stort konstnärligt värde är de tidstypiska emaljkonstverken på huvudbyggnadens entréfasad, signerade Laris Strunke 1973, vilka bidrar till skolans stilrena tidsprägel.

Hjulstaskolan är den bäst bevarade av "Konsortieskolorna" på södra Järvafältet, även om byggnaderna år 2004 tillbyggdes med skärmtak och fick nya ytterdörrar. Tillsammans med några av byggnaderna i den intilliggande Hyllingeskolan är detta den enda skolan där inga påbyggnader skett och där elementfasaderna lämnats omålade.

INVENTERING ÅR 2000
Hjulstaskolan, Inventeringsdatum: 000329

Högstadieskola placerad mitt i Hjulsta i västra Tensta

Området begränsas i nordost av en gångväg och ett bostadsområde, i ost av en gångväg och Hyllingeskolan (låg- och mellanstadium), i sydväst av säckgatan Hjulsta Backar och Hjulsta centrum samt i nordväst av en gångväg och ett bostadsområde och en skogskulle. Inom området finns två byggnader: en huvudbyggnad och en gymnastikbyggnad. Byggnaderna är placerade i vinkel, huvudbyggnaden i nordost-sydvästlig och gymnastikbyggnaden i nordväst-sydostlig riktning. I innervinkeln, mot ost, bildas en skolgård. Skolgården är helt asfalterad och begränsas i ost av en buskslänt med enstaka träd ned mot gångvägen. På skolgården finns en bollplan och i ytterkanterna sittbänkar. Närmast husen växer buskar. Mot norr finns en sluttning. Nordost om huvudbyggnaden är det ytterligare en asfalterad bit skolgård, denna med en basketbollplan. Här finns också lite gräs. Nordväst om huvudbyggnaden är det en grässlänt mot gångvägen. Sydväst om densamma finns en parkeringsplats. Sydväst om gymnastikbyggnaden är det en klippbrant ned mot Hjulsta Backar. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil via Hjulsta Backar i sydväst.

· Våningar: 2 vån + suterräng, 1 vån med lågdel och högdel
· Tak: Flackt pulpettak klätt med korrugerad plåt. På gymnastikbyggnadens högdel ett flackt sadeltak. Takomfattning av röd korrugerad plåt.
· Fasad: Betongelement, borstade. Huvudbyggnadens entréfasad är dekorerad med emaljerade plåtar i olika kulörer och mönster, signerade L Strunke 1973.
· Sockel: Putsad (lättklinkerelement)
· Fönster: 1-lufts, vita, satta i rader med mellanrum av rödmålad träfanér. Gymnastikbyggnadens lågdel har låga rutor upptill i raderna och vita fyllningar nedtill. Högdelen har höga smala rutor i höga rader.
· Entré: På huvudbyggnaden pardörrar i rödlackerat stål med höga smala rutor upptill och skivor av rostfritt stål nedtill. På sydvästgaveln finns en entré med ett välvt skärmtak täckt med röd plåt på grå stålstolpar samt en lastkaj med skärmtak. Gymnastikbyggnaden har dörrar lika huvudbyggnaden fast enkla.
· Stomme: Betong
Huvudbyggnaden har en rektangulär yttre planform som omsluter tre innergårdar. Gymnastikbyggnaden har en lågdel under pulpettak och en högdel under sadeltak. Byggnaderna är ej sammanbyggda men mellanrummet mellan husen kan ej utnyttjas för passage mellan skolgård och parkeringsplats, eftersom det däremellan är en klippbrant som också är avspärrad med ett gunnebostängsel.

KOMMENTAR
Hjulstaskolan tillhör den standardiserade skolbyggnadstyp som uppfördes av Konsortiet 12 skolor över södra delen av Järvafältet samt i Vårberg, Sköndal, Hässelby och Farsta. Byggnaderna har en medveten och stilren arkitektur, där de olika volymerna förenas av byggnadssystemets moduler. Hjulstaskolans struktur med en stor huvudbyggnad med rektangulär plan, och med tre ljusgårdar i mitten, samt en separat gymnastikbyggnad, är förekommande vid flera av Järvafältets högstadieskolor. Skolgården är ej kringbyggd vilket medför en större öppenhet än vad som är vanligt. Byggnaderna är enhetliga och i stort sett oförändrade vilket är ovanligt. Den konstnärliga utsmyckningen på huvudbyggnadens fasad bidrar till anläggningens stilrena tidsprägel. Hjulstaskolan är den enda kvarvarande skolan uppförd av Konsortiet 12 skolor (som uppförde skolor på Järvafältet samt i Vårberg), som ej har förändrats.