Stäng fönster Stockholm kn, IMATRA 1 M.FL. AKALLA

Detta mycket välbevarade lamellhusområde i södra Akalla har stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden. Husen utgör sällsynt genomarbetade exempel på 1970-talets flerbostadshusarkitektur, även när det gäller de djärva material- och kulörkombinationerna; gult tegel, brun och orange plåt. Området har planeringshistoriska och byggnadsteknikhistoriska värden - husen tillhör den allra sista generationen av trevånings lamellhus som uppfördes innan nya krav på hissar gjorde hustypen oekonomisk. Till sin struktur är området en exponent för tidens konsekvent trafikseparerade planering. Gångvägar och gårdar är helt bilfria, och de är underbyggda med garage som nås från nedskurna bilgator.
INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000504

Detta område ligger i södra Akalla och består av 15 lamellhus placerade kring bilfria gårdar.

I norr och öster utgör de nedsänkta matargatorna Helsingforsgatan och Nykarlebygatan gräns, över dessa vägar leder välvda gångbroar av betong till Akallas centrala delar och till Husby. I söder fungerar den smala Sillanpäägången som gräns mot ett stort radhusområde. I väster utgörs gränsen av en gångväg, bortanför denna ligger det högre belägna, stora utsparade grönstråket med Akalla by. I övrigt höjer sig marken i området över sin omgivning. Området är helt trafikseparerat, bilisten leds via Helsingforsgatan till garagen under gårdarna. Från denna gata leder dessutom två angöringsgator söderut till vändplatser. För gångtrafikanten finns gångstråk, dels längs gränserna, och dels genom området i nord-sydlig riktning.

Byggnaderna är placerade tre och tre, i U-form kring gårdar som är öppna mot söder. Gårdarna domineras av gräsmattor, tuktade buskar och olika sorters lövträd. Längsmed husfasaderna löper asfalterade entrégator. På alla gårdar finns lekplatser och sittmöbler i trä, marken vid dessa och vid husentréer är lagda med betongplattor. Gräsmattor och planteringar kantas av skoningar, antingen bestående av snedställda betongplattor eller av brunbetsat trä. Gårdarna avslutas i söder av branta slänter ned mot Sillanpäägången. Gårdarnas båda norra hörn är öppna, under det ena hörnet finns infarten till garaget, i det andra hörnet leder en betongtrappa ut från gården. Trappor finns även i slänten mot söder. I områdets yttre delar och kring gångstråk och angöringsgator finns gräsmattor med lövträd och buskar.

· Våningar: 2 respektive 4 våningar, samt 4 våningar med suterrängvåning.
· Tak: flacka motfallstak med papptäckning. Smal takomfattning i vit eller brun plåt. Fyravåningshusen har små uppskjutande hissmaskinsrum i vit plåt.
· Fasad: gult tegel i löpförband, stående orange korrugerad aluminiumplåt.
· Sockel: betong.
· Fönster: 1 eller 2-luftsfönster i brun aluminium, med mellanpartier av liggande brun korrugerad aluminiumplåt.
· Balkong: utanpåliggande balkonger, fronter i orange korrugerad aluminium, överliggare av tryckimpregnerat trä.
· Entré: i liv med fasad, skärmtak i brun aluminiumplåt. Glasad port i brun aluminium och brunt trä med sidoljus.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1-4 rum och kök.
· Förändringar: vissa balkonger är inglasade.

Fyrvåningshusen med suterrängvåning är placerade i öst-västlig riktning utmed Helsingforsgatan, de inrymmer flera butiker samt HSB:s områdeskontor. De flesta tvåvåningsbyggnaderna ligger utefter de nordsydliga gångstråken, den lägre hushöjden skänker gångvägarna och gårdarna mer solljus.

Fasaderna karaktäriseras av växlingar mellan vertikala murpartier och horisontella partier i orange aluminiumplåt vid fönster och balkongbröstningar. Varje byggnad har två entréer, vända mot gårdarna. Intill entréerna finns utskjutande trekantiga tegelpartier med sopnedkast och soprum. De går från mark till tak på fyrvåningshusen, på tvåvåningslängorna är de en våning höga. Byggnadernas översta balkonger är försedda med skärmtak i betong och svart aluminiumplåt. På de öst-västliga längorna är balkongerna placerade på sydfasaderna, i övrigt är de flesta balkongerna vända från gårdarna. Bottenvåningarnas lägenheter har ofta uteplatser i stället för balkonger, med skärmtak i korrugerad plåt samt staket och stängsel i brunmålat trä.

Garagen har fasader i formgjuten betong och brun aluminiumpanel vid infarterna, samt portar i röd eller brun aluminium. Garagen är uppvärmda och har direktförbindelser med byggnadernas trapphus.

KOMMENTAR
Byggnaderna i detta mycket välbevarade område karaktäriseras av materialvalet där tegel och aluminium kontrasterar mot varandra och av den speciella och tidstypiskt mustiga färgsättningen på fasaderna. De intima och skyddade gårdsrummen är alla öppna mot söder, de domineras av en lummig grönska trots att de är underbyggda med garage.