Stäng fönster Stockholm kn, MARIEHAMN 3 AKALLA

Denna välbevarade lågstadieskola ritades av Höjer & Ljungqvist och har stora arkitektoniska värden. Byggnaden har en lågmäld och välformad utformning, där uttrycket skapas av den tydligt redovisade konstruktionen och fasadernas tydliga rytm av stomme och utfackningar. Materialkombinationerna är tidstypiska och välvalda - målad träpanel, tegel och betong.

Man kan notera att det vid tiden byggdes flera likartade skolor av samma arkitekter i grannstadsdelarna Husby och Kista. Detta är dock den mest välbevarade av dessa skolor, exempelvis är detta den enda skolan av denna typ som inte fått skrymmande takuppbyggnader i efterhand. Även i detaljer såsom fönster och dörrar är den ursprungliga utformningen mestadels bevarad.

Anläggningen berättar på ett pedagogiskt sätt hur skolarkitekturen under rekordåren påverkades av nya pedagogiska idéer och moderna läroplaner. Exempelvis är det en s.k. hemrumsskola - varje klassrum har en egen entré i markplan. På så sätt undviker man stora gemensamma trapphus och korridorer som kan göra eleverna otrygga.

Byggnaden ligger direkt söder om stadsdelens centrala gångstråk Sibeliusgången, och fullföljer alltså den centrala tankegången att placera byggnader med servicefunktion i Akalla utmed gågatan.
INVENTERING ÅR 2000

Stenhagsskolan. Låg- och mellanstadieskola vid Sibeliusgångens norra ände i stadsdelen Akalla.

Anläggningen består av en huvudbyggnad och en gymnastikbyggnad, båda placerade med långsidorna mot Sibeliusgången. Huvudbyggnaden har en U-formad plan, där det östra "benet" är längre än det västra. Gården som bildas är vänd mot sydväst. I öster gränsar skolan till ett daghem och i söder är det Mariehamnsgatan som bildar gräns. Utmed Mariehamnsgatan ligger ytterliggare ett daghem. I väster går en gångväg, Linnankoskigången, mellan huvudbyggnaden och gymnastikbyggnaden. En gångbro leder över till bostadsområdena på andra sidan Mariehamnsgatan. Bilister och gående skiljs åt. Längre västerut, på andra sidan Linnankoskigången, tar ett skogsparti med höga tallar vid. Sibeliusgången är plattlagd och det gröna inslaget begränsar sig till en strikt rad med träd och buskar utmed gymnastikbyggnadens fasad. Där Linnakoskigången möter Sibeliusgången finns en liten platsbildning med Lars Englunds "Vattengardin" från 1979 som blickfång. Skolgården, som vid inventeringstillfället var till hälften uppgrävd, är asfalterad. I sydväst finns ett mindre skogsparti. Skolans parkering är placerad i sydost. En väg leder vidare mot norr till en med låga betongmurar kringgärdad vänd- och lastplats. Hit kommer leveranser som skall till daghemmet eller skolbespisningen. Norr om lastplasten finns cykelställ i skydd av låga träd.

Huvudbyggnad
· Våningar: 1
· Tak: Motfallstak, papp. Takfot inklädd i brun plåt. Plåtinklädda taklanterniner.
· Fasad: Brunt tegel. Liggande rödmålad spontad panel.
· Sockel: Grå puts. Imiterad fog.
· Fönster: En och tvåluftsfönster placerade i grupper om tre och tre eller i band. Laserat trä.
· Entré: Uppglasad dörr i gulmålat trä, över och sidoljus.
· Stomme: Limträ.
· Förändringar: Huruvida entrédörrarnas färgsättning är ursprunglig eller ej är oklart. Några fönster har kommit till och några har byggts om.

· Gymnastikbyggnad
· Våningar: 1
· Tak: Motfallstak, papp. Takfot inklädd i brun plåt.
· Fasad: Brunt tegel. Liggande och stående rödmålad spontad panel.
· Fönster: En och tvåluftsfönster placerade i grupper om tre och tre. Laserat trä.
· Entré: Rödmålad trädörr, uppglasad upptill. Överljus.
· Stomme: Limträ.
· Förändringar:

Fasaderna delas in av den synliga vitmålade trästommen. Limträbalkarna som skjuter ut har målats vita på sidorna och bruna på ändträet. Undertaket är av vitlackad korrugerad aluminium. På några ställen finns fyrluftsfönster i vitmålat trä. Entréerna, som det finns ett stort antal av, benämns A1, A2 o.s.v.

KOMMENTAR
Skolan är byggd som en så kallad hemrums- eller hemavdelningsskola. Enplanslösningen tillåter alla klassrum att ha en i princip egen entré i markplanet. Kännetecknande för arkitekturen är en öppen redovisning av konstruktionen. Förhållandet mellan stommen och utfackningarna ger bygganden en tydlig rytm. Samma skoltyp finns dels i andra änden av Sibeliusgången dels på flera ställen i grannstadsdelarna Husby och Kista. Både klassrumsbyggnaden och gymnastikbyggnaden är välbevarade. Detta är den enda skolan av denna typ i norra Järva som inte fått sitt motfallstak ombyggt till valmat sadeltak.