Stäng fönster Stockholm kn, MARIEHAMN 1 AKALLA

Denna enkla men välgestaltade butiksbyggnad ritades av Lars Bryde. Huset har en konsekvent och säregen arkitektonisk gestaltning där framförallt det mjukt svängda skärmtaket i röd träpanel ger karaktären, i kombination med mustigt brunt tegel.

Byggnaden ligger direkt söder om stadsdelens centrala gångstråk Sibeliusgången, och fullföljer alltså den centrala tankegången att placera alla byggnader med servicefunktion i Akalla utmed gågatan. Den relativt låga byggnadshöjden och valet av fasadmaterial var avsedd att utgöra en visuell kontrast till höghusen med sina ljusare fasader. Läget invid en liten platsbildning gör att butikshuset får betydande miljöskapande värden. Byggnaden är i huvudsak välbevarad.
INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000504

OMRÅDE
Denna byggnad som inrymmer livsmedelsbutik och postkontor ligger i västra Akalla, intill det centrala service- och butiksstråk som genomkorsar stadsdelen i öst-västlig riktning.

I norr och öster utgör Sibeliusgången områdets gräns. Gågatan vidgar sig öster om byggnaden till ett torgrum som i sin norra del inrymmer en av stadsdelens tunnelbaneuppgångar. Gatan och torget är lagda med betongplattor och gatsten, och inrymmer även planterade lövträd, samt rabatter och sittbänkar vid torgets sidor. I söder gränsar området till Mariehamnsgatan. I väster utgör Kalevalagången gräns, detta gångstråk löper vidare mot söder på en gångbro över Mariehamnsgatan. Den södra delen av området är i huvudsak asfalterad och inrymmer bland annat en parkeringsplats, flera lastytor samt mindre gräsytor med buskar och lövträd.

· Våningar: 1, med garage i källare.
· Tak: plantak, butylduk och singeltäckt, med smal takfot inklädd i svart plåt, bredare neddragen takfot i liggande rödbetsad träpanel.
· Fasad: brunt tegel, rödbetsad träpanel, brun aluminiumplåt.
· Sockel: formgjuten betong.
· Fönster: skyltfönster med omfattningar av brun aluminium. Enluftsfönster i olika storlekar på den södra fasaden, material; rött trä.
· Entré: automatiska glasade dörrar i brun aluminium till butik.
· Stomme: betong, ej utrett.
· Förändringar: inga synbara förändringar.

Byggnadens norra fasad har i sin västra del ett stort cirkulärt fönster med nätgaller. Den östra delen av denna fasad har ett utskjutande parti med stora skyltfönster och entrédörrar till butiken. Här och längsmed östfasaden finns ett brett skärmtak med mjukt svängd profil, utfört i röd träpanel. Östfasaden består till största delen av stora bruna aluminiumplåtar, samma plåt finns som bröstningar under skyltfönstren. Postkontoret ligger i byggnadens sydöstra hörn, fasaden är här utförd i bred stående träpanel med stora skyltfönster.

På byggnadens södra fasad finns två lastkajer i betong, den ena har ett skärmtak i korrugerad plåt som vilar på vita metallstöd. Mot väster skjuter en mindre byggnadskropp ut, med fasad i röd träpanel och svart korrugerat plåttak. Här finns ytterligare en lastkaj, i röd metall med ett skärmtak i vit korrugerad plåt och stora lastportar i silvereloxerad aluminium. Ytan som bildas avskärmas mot gångvägen med en låg betongmur och ett högt rödmålat trästaket.

KOMMENTAR
Karaktäristiskt för byggnaden är den låga siluetten och det sparsmakade användandet av några få fasadmaterial; brunt tegel och rött trä. Man kan lägga märke till detaljer som den norra fasadens runda fönster och östfasadens mjukt svängda skärmtak.

Byggnaden är välbevarad och ansluter på ett kongenialt sätt till de flesta andra butiks- institutions- och servicebyggnader söder om Sibeliusgången när det gäller utformning, färg och materialval.