Stäng fönster Stockholm kn, SVEABORG 6 AKALLA

Detta servicehus ligger utmed Akallas centrumstråk Sibeliusgången och har mycket stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden. Byggnadens funktion som servicehus är ett viktigt inslag i centrumanläggningens ovanligt komplexa struktur.
Av betydelse för karaktären är kontrasten mellan höghus och låghus, samt den lummiga inre gården som bildas mellan byggnaderna. Fasaderna är spritputsade i gula och ljusbruna nyanser, som på ett effektfullt sätt kombineras med vita och röda plåtpartier i fönsterbröstningar och balkongfronter. Husens färgskala är mycket viktig för Akalla som helhet - enligt ett mycket medvetet färgschema gavs de högre husen i stadsdelen mörkare färger som skulle kontrastera mot de låga bostadshusen som ofta blev ljusa (jämför med kv. Sveaborg 2, 4-5, Nystad 2-3, Saima 1, Kotka 1). Att på detta sätt måla husen i starka färger var ett svar på den kritik som hade riktats mot de nya bostadsområdena som ofta uppfattades om trista och enformiga. Det var också ett sätt att hantera husens stora höjd; göra skalan till en tillgång och inte ett problem.

Husen är välbevarade - putsytorna har inte åldrats nämnvärt, och delar som balkongfronter och plåtpartier är kvar i ursprungsskick. Man kan notera att byggnaden är nästan identisk till arkitekturen som de intilliggande bostadshusen utmed Sibeliusgången - och att de är ritade av samme arkitekt, Lars Bryde.

Läget och höjden gör att byggnaderna blir viktiga för stads- och landskapsbilden i Akalla och på Järvafältet. Detta är helt medvetet - när Akalla centrum var nytt lanserades det med slagordet "Nu bygger vi högt igen!". Genom att uppföra ett långsträckt centrum med lägre bebyggelse och höga bostadshus skulle gator och torg bli livaktiga, samtidigt som fler boende fick nära till service och en riktigt fin utsikt över Järvafältet. De höga husen skulle även annonsera centrumstråket på långt håll.

Till sin struktur är området en pedagogisk exponent för tidens konsekvent trafikseparerade planering. I marknivå är området helt bilfritt, och det är underbyggt med garage och en underjordisk bilgata; Sveaborgsfaret, varifrån man tar hissar upp i byggnaden.
INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000504

OMRÅDE
I detta område i centrala Akalla finns Akalla servicehus som består av två skivhus som binds ihop av två lägre byggnader.

Skivhusen är placerade i öster respektive väster, de lägre husen ligger i norr och söder. Byggnadskropparna omsluter en fyrkantig inre gård, med gräsmattor, lövträd och utemöbler. I norr gränsar området till en gångväg, med ett parti med utsparad naturmark utanför. Även i öster finns en gångväg, utanför vilken en nedsänkt asfalterad yta finns som fungerar som vändplats för matargatan Nystadsgatan. Här finns även infarten till angöringsgatan Sveaborgsfaret som löper under jord västerut till Sveaborgsgatan, samt en entré till servicehusets källarvåning. Söder om området löper butiksgatan Sibeliusgången, den vidgar sig till ett torgrum i sydöst, här finns en av nedgångarna till Akallas tunnelbanestation. Bortom en gångväg väster om området finns fyra skivhus med bostäder. Marken vid gångstråken runtom byggnaden är asfalterad eller lagd med betongplattor. Både här och på de gräsytor som finns i områdets norra och västra delar finns planterade lövträd, men även låga tallar, buskar och rabatter.

· Våningar: skivhus; 13 våningar samt suterrängvåning, låghus 1 våning samt suterrängvåning.
· Tak: flacka papptäckta motfallstak, smal takomfattning i plåt, vit på skivhus, svart på låghusen. Skivhusen har hissmaskinrum i vit plåt.
· Fasad: rödbrun spritputs, vit eller röd korrugerad plåt.
· Sockel: betong.
· Fönster: 1 - 2 luftsfönster, ofta med sidoställd vädringslucka; vit- eller rödmålat trä, eller aluminium i samma färger. Bröstningar av vit eller röd korrugerad plåt.
· Balkong: indragna balkonger med fronter av vit korrugerad plåt och överliggare av natureloxerad aluminium. Även utanpåliggande balkonger i vitmålad betong med tak av svart plåt och fronter av röd korrugerad aluminium.
· Entré: grönlackerade, glasade, aluminiumdörrar med sidoljus. Skärmtak i brunsvart aluminium. Källarvåning; vit glasad aluminiumdörr med sidoljus.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1 - 2 rum med kokskåp eller kokvrå.
· Förändringar: fasaderna målade, färgen var ursprungligen ljusblå (vilket kan ses på fotografier från tiden för uppförandet). Entrédörrar utbytta.

Vid gavlarna har skivhusen små utanpåliggande trapphus från mark till tak, byggnadernas hörn är indragna åt öster. Skivhusens putsfasader artikuleras vertikalt av fönstrens aluminiumbröstningar, dessa är rödlackerade vid fasadernas ändar och mitt, i övrigt är färgen vit. Lågdelarna som binder ihop höghusen är utförda i en våning, den södra lågdelen har dessutom suterrängvåning mot söder, mot en nedsänkt yta i Sibeliusgången. Servicehuset löper här in under gatan så att den får fasad även mot öster, med stora fönster i rött aluminiumramverk och bröstningar i svart skivmaterial. Lågdelen i norr har på sin norrfasad stora enluftsfönster i band med bröstningar i slät röd plåt. Skivhusen och låghusen har utanpåliggande balkongrader på bottenvåningarna (förutom på det norra låghusets norra fasad). Anläggningens huvudentré är belägen på det östra skivhusets södra gavel. I källarvåningen finns garage.

Fasaden mot den nedsänkta vändplatsen öster om området är utförd i räfflad och slät betong.

KOMMENTAR
Området utgör sydlig avgränsning för ett av Akallas tre storkvarter. Arrangemanget med parallellställda högre hus med bostäder som sammankopplas lågdelar med gemensamhetslokaler är typiskt för tiden, och återfinns i flera andra servicehem, pensionärsbostäder och ungdomsbostäder från 1960- och 1970-talen. Att dessa anläggningar förläggs till eller i närheten av centrum är snarare regel än undantag. De slutna gårdarna ger den avskildhet som läget saknar.

Skivhusen i området har en arkitektonisk utformning som överensstämmer med de fyra bostadshusen väster om området. Komplexet är i huvudsak välbevarat. Av stor betydelse för servicehusets karaktär är kontrasten mellan höghus och låghus, samt den lummiga inre gården som bildas mellan byggnaderna.