Stäng fönster Stockholm kn, SVEABORG 1 M.FL. AKALLA

Dessa fyra höghus med sammanlänkande låghus ligger utmed Akallas centrumstråk Sibeliusgången och har mycket stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden. Fasaderna är spritputsade i gula och ljusbruna nyanser, som på ett effektfullt sätt kombineras med vita och röda plåtpartier i fönsterbröstningar och balkongfronter. Husens färgskala är mycket viktig för Akalla som helhet - enligt ett mycket medvetet färgschema gavs de högre husen i stadsdelen mörkare färger som skulle kontrastera mot de låga bostadshusen som ofta blev ljusa (jämför med kv. Sveaborg 2, 4-5, Nystad 2-3, Saima 1, Kotka 1). Att på detta sätt måla husen i starka färger var ett svar på den kritik som hade riktats mot de nya bostadsområdena som ofta uppfattades om trista och enformiga. Det var också ett sätt att hantera husens stora höjd; göra skalan till en tillgång och inte ett problem. Man kan notera att byggnaderna är nästan identiska till arkitekturen som det intilliggande servicehuset utmed Sibeliusgången - och att de är ritade av samme arkitekt, Lars Bryde.

Husen är välbevarade - putsytorna har inte åldrats nämnvärt. Även viktiga delar som bottenvåningarnas partier i klinker är bevarade, liksom det system med skärmtak som leder utmed butiksfasaderna mot Sibeliusgången in till gårdarnas entréer. Även gårdarnas ursprungliga karaktär är kvar, med bevarade delar som mönsterlagda betongplattor, sittbänkar och strikta planteringar.

Läget och höjden gör att byggnaderna blir viktiga för stads- och landskapsbilden i Akalla och på Järvafältet. Detta är helt medvetet - när Akalla centrum var nytt lanserades det med slagordet "Nu bygger vi högt igen!". Genom att uppföra ett långsträckt centrum med lägre bebyggelse och höga bostadshus skulle gator och torg bli livaktiga, samtidigt som fler boende fick nära till service och en riktigt fin utsikt över Järvafältet. De höga husen skulle även annonsera centrumstråket på långt håll.

Till sin struktur är området en pedagogisk exponent för tidens konsekvent trafikseparerade planering. Gårdar och gångstråk är helt bilfria, och de är underbyggda med garage och en underjordisk bilgata; Sveaborgsfaret, varifrån boende och butiksägare kan ta hissar upp i husen. Husens lågdelar mot Sibeliusgången inrymmer butiker av olika slag, vilket är ett viktigt inslag i centrumanläggningens ovanligt komplexa struktur.
INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000509

OMRÅDE
Området ligger i centrala Akalla, utmed stadsdelens affärsstråk; Sibeliusgången. Här finns fyra stycken skivhus som binds ihop i söder av tre lägre byggnader.

I norr finns ett öst-västligt gångstråk, i öster Akallas servicehus. I söder löper Sibeliusgången, som i väster vidgar sig till ett torgrum med en av stadsdelens tunnelbanenedgångar. Sibeliusgången är lagd med betongplattor och gatsten, områdets yttre karaktäriseras i övrigt av gräsmattor med buskar och lövträd, mest björkar.

Området är underbyggt med garage. Sveaborgsfaret, en underjordisk angöringsgata som leder från öster till väster i områdets norra del, leder bilisterna till garageplatserna. Förutom bostäder inrymmer skivhusens bottenvåningar samt låghusen även butiker, restauranger, en tandläkarmottagning och annat. Gårdarna mellan skivhusen är bitvis asfalterade, med partier av dekorativt utformade betongplattor vid husentréer, vid lekplatser samt vid sittbänkar och bord i blåmålat trä. Gårdarna inrymmer även gräsytor och tuktade buskar längsmed husfasaderna och i gårdarnas mitt, vidare finns små blomsterrabatter samt tallar, granar och låga lövträd. Varje gård har i sin norra del en låg ventilationsskorsten i brunmålad betong från det underliggande garaget. De boende kan ta sig ut på Sibeliusgången via smala passager i gårdarnas sydöstra hörn, mellan skivhus och låghus.

· Våningar: skivhus; 12 våningar, med suterrängvåning, låghus; 1 våning.
· Tak: skivhus; flacka motfallstak med smal vit plåtinklädd takomfattning, Låghus; plantak, papp, brun smal takomfattning i plåt.
· Fasad: skivhus; spritputs i gul- och rödbruna nyanser, vit eller röd korrugerad aluminiumplåt. Låghus; ljusbrun spritputs, brun eller röd aluminiumplåt. Båda hustyperna; partier med gulbrunt eller mörkbrunt kakel.
· Sockel: gråmålad eller omålad betong.
· Fönster: skivhus; en-, två- och treluftsfönster i vit- eller rödmålat trä, eller aluminium i samma färger. Låghus; smala rektangulära enluftsfönster placerade två eller tre ihop, i röd eller orangegul plåt. Skyltfönster i aluminiumomfattningar.
· Balkong: indragna balkonger med fronter av vit korrugerad aluminiumplåt och överliggare av natureloxerad aluminium.
· Entré: i liv med fasad, glasade dörrar i brun aluminium. Partier med brun aluminiumplåt vid sidan av entréer. Glasade butiksdörrar i aluminium.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1-3 rok.
· Förändringar: vissa balkonger inglasade. Fasaderna är möjligen ommålade, inga uppgifter har dock hittats om detta.

De två mittersta skivhusen är förskjutna åt norr. Byggnadernas hörn är indragna åt öster. Fönstren har bröstningar av vit korrugerad aluminium, på gavlarna och på västfasadernas mitt finns även fönsterbröstningar i röd korrugerad aluminiumplåt. Under skivhusens nedersta fönsterrad är fasaderna putsade i en mörkare brun nyans. Byggnaderna har entréer mot gårdar samt på de södra gavlarna. Entréerna på västfasaderna delar skärmtak med gårdarnas passager, skärmtaken är fristående, de är utförda i brun korrugerad plåt med stöd i brunmålad metall. Bottenvåningarna på västfasader och mot Sibeliusgången är klädda i kakel, fönstren har här ofta bågar i gul eller brun plåt. Entréerna på skivhusens östra fasader och på södergavlar har en smal kakelomfattning, de saknar skärmtak. Utmed Sibeliusgången finns ett brett längsgående skärmtak i grönsvart aluminiumplåt med undersida i vitt trä. Skärmtaket vilar på sina ställen på stålbalkar, det är försett med reglerbara markiser i randigt tyg. Mot gatan finns stora skyltfönster med bröstningar i brun eller röd aluminiumplåt, samt glasade butiksdörrar.

KOMMENTAR
Området utgör sydlig avgränsning för ett av Akallas tre storkvarter. Byggnaderna fungerar som markörer av det centrala butiksstråket i Akalla. Lösningen med att låta höga skivhus kompletteras med låghus som sluter de mellanliggande gårdarna är karaktäristisk, och återfinns till exempel i Rikeby/Tensta. Kännetecknande är även den långt gångna separeringen av trafikslagen där såväl garagen som angöringsgatan till dessa är överdäckade. Husens mustiga kulörer och kontrasterande vertikala vita bröstningspartier är ett sätt att hantera den mycket stora skalan. Byggnaderna och närmiljön är mycket välbevarad.