Stäng fönster Stockholm kn, HELSINGFORS 4 AKALLA

Klassificering: Gult
INVENTERING ÅR 2000
Oxhagsskolan, Inventeringsdatum: 000504

Låg- och mellanstadieskola i östra delen av Akalla

Området ligger alldeles intill den sydöstra delen av det centrala gångstråket Sibeliusgången. Sibeliusgången sträcker sig genom Akalla i västnordväst-sydsydostlig riktning. Området begränsas mot norr av Sibeliusgången och ett höghusområde, mot öster av ett f d snabbköp och en sopsugcentral, mot söder av en grässluttning ned mot Helsingforsgatan och ett lamellhusområde och mot väster av Sampogången och ett daghem. På området ligger en U-formad skolbyggnad. Marken runt byggnaden består mot norr av betongplattor och en rododendronhäck och mot öster av en asfalterad plan yta med en "lund" med träd och en "trojaborg" på markbeläggning av grus, innanför en låg kallmur av röda betongstenar. Mot öster finns också ett konstsmitt järngaller. Mot söder bildas en innergård mellan byggnadskropparna. Denna är asfalterad och har en liknande grusbelagd "lund" med träd, spaljéer, sittbänkar och regnskydd innanför en låg terrasserad kallmur av röd betongsten. Söder om innergården och flyglarna finns en asfalterad bollplan och löparbanor samt lekredskap på sandmark och en grusplan innanför ett högt gunnebostängsel, varbortanför grässlänten ned mot Helsingforsgatan vidtar. Mot väster är det en asfalterad plan yta med två bollplaner innanför gunnebostängsel samt en slänt upp mot Sampogången. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil via matargatan Norgegatan i öster.

BYGGNAD
· Våningsantal: 1 vån
· Tak: På flyglarna flackt säteritak, på mellandelen flackt pulpettak. Takfot/takstege inklädd med vit korrugerad plåt. Under denna inklädnad sitter en brun plåtlist. Takkonstruktionen vilar på under takfoten utskjutande vitmålade liggande limträbalkar. Dessa vilar i sin tur på stående limträbalkar.
· Fasad: Brunt lertegel. De stående limträbalkarna delar in fasaden i sektioner. Utfackningarna har fasader av liggande brun panel.
· Sockel: Putsade lättbetongblock
· Fönster: Fönsterband med gula träfönster. Varje fasadsektion har tre fönster i bredd. Bitvis har sektionerna två band där det övre bandet har lägre fönster och ligger mellan de utskjutande limträbalkarna högst upp under takfoten. På sina ställen, där fasaden ej är sektionsindelad, finns band med fler än tre fönster och dessa har bröstning av trälaminatskivor som är gulmålade på flyglarna och rödmålade på mellanbyggnaden.
· Entré: Gula stålportar, glasade upptill, indragna under taket. Varje klassrum har en egen entré med ett parti med över- och sidoljus av bruneloxerad aluminium.
· Stomme: Trä (ej belagt)
· Förändringar: Taket någon gång ändrat från plantak till nuvarande säteri- och pulpettak.
Byggnaden består av två breda flyglar som sträcker sig ned mot sydsydväst. I norr är de sammanbundna av en smalare mellanbyggnad. Flyglarnas långsidesfasader är delvis indragna långt under taket, delvis går de längre ut. De längre ut gående partierna består av entréer och entréhallar till klassrummen.

KOMMENTAR
Skolan är byggd som en så kallad hemrums- eller hemavdelningsskola. Enplanslösningen tillåter alla klassrum att ha en i princip egen entré i markplanet. Kännetecknande för arkitekturen är en öppen redovisning av konstruktionen. Förhållandet mellan stommen och utfackningarna ger bygganden en tydlig rytm. Samma skoltyp finns dels i andra änden av Sibeliusgången dels på flera ställen i grannstadsdelarna Husby och Kista.