Stäng fönster Stockholm kn, HELSINGFORS 5 AKALLA

Klassificering: Gult
INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000504

Servicebyggnad i östra delen av Akalla

Området ligger alldeles intill den sydöstra delen av det centrala gångstråket Sibeliusgången. Sibeliusgången sträcker sig genom Akalla i västnordväst-sydsydostlig riktning. Området begränsas mot norr av Sibeliusgången och ett höghusområde, mot öster av matargatan Norgegatan, som också utgör stadsdelsgräns mot Husby, mot söder av en sopsugcentral och mot väster av en torgbildning och en skola. På området ligger en rektangulär byggnad utmed Sibeliusgångens sträckning. Norr om byggnaden vidtar Sibeliusgångens betongplattebeläggning omedelbart. Öster om byggnaden är det en asfalterad parkeringsplats, en buskslänt samt en mur av betongelement med frilagd ballast ned mot Norgegatan. Söder om byggnaden är det en asfalterad yta samt en lastkaj och en trappa i betong upp till torgbildningen väster om byggnaden. Marken öster och söder om byggnaden ligger på en något lägre nivå än torgbildningen i väster och Sibeliusgången i norr.

BYGGNAD
· Våningsantal: 1 vån
· Tak: Flackt. Röd taklist i plåt, takstege inklädd i brunbetsad panel.
· Fasad: Brunt lertegel. På utbyggnader och i hörnet mot nordväst liggande brunbetsad panel.
· Sockel: Betong
· Fönster: På långsidorna två smala indragna axlar med 1 smalt fönster med 2 tvärspröjs vardera och över- och underbröstning av liggande brunbetsad panel. Mot väst ett större tätspröjsat fönster i fasadparti av liggande brunbetsad panel.
· Entré: Mot väster 1 dörr av silvereloxerad aluminium med fyllning av lågt profilerad korrugerad aluminium, under ett utskjutande skärmtak som är ett fortsättning av byggnadens tak.
· Förändringar: Emballagerum tillbyggt vid lastkajen 1976. Husets funktion någon gång ändrat från butik till servicebyggnad för BPA.
Byggnaden är en f d snabbköpsbutik (Favör) och har mot parkeringsplatsen i öster en lastkaj under skärmtak med två utbyggnader på ömse sidor om lastkajen. Idag innehåller den någon form av servicelokaler.

KOMMENTAR
Tidstypisk byggnad vars funktion har förändrats. Fasadmaterial och gestaltning ansluter väl till övriga byggnader längs Sibeliusgångens södra sida.