Stäng fönster Stockholm kn, PORKALA 3 M.FL. AKALLA

Klassificering: Gult
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Martin Lagergren, Kerstin Mandén-Örn, Per Olgarsson, Magnus Rönn, Anna Sterner, Heidi Vassi, Britt Wisth, Stockholms stadsmuseum.
INVENTERING ÅR 2000
Porkala skivhusen, Inventeringsdatum: 000509

Skivhusområde i nordvästra utkanten av Akallas centrala delar

Området ligger norr om den västra delen av Sibeliusgången. Sibeliusgången, som är Akallas centrala affärs- och servicestråk, går i västnordväst-ostsydostlig riktning och husen ligger tvärs emot denna riktning, utom längst i norr där de ligger i samma riktning som denna. De nio skivhusen ligger utplacerade i en kantig båge runt några lamellhus och en stor inre gård med ett sparat naturparti. Längst i norr ligger ett parkeringshus och öster om detta, på fastigheten Porkala 2, en nätstation. Mellan skivhusen och parkeringshuset är det en gångväg, en grässlänt och säckgatan Kaskögatan samt en mindre entrégata. Norr om detta är det en grässlänt ned mot en gångväg och matargatan Finlandsgatan. Bortanför denna är det en grönyta innan Hanstavägen, och bortanför den kommer ett arbetsplatsområde. Mot ost är det en gångväg, en grässlänt, en buskslänt och en betongmur ned mot Sveaborgsgatan, som är en genomfartsgata för bussar. Bortanför denna vidtar andra bostadsområden. Mot syd gränsar området mot ett punkthusområde och Sibeliusgången. Nära Sibeliusgångens slut i väster står ett konstverk av brun vågig plåt kallat "Vattengardin", av Lars Englund (f. 1933), rest 1979. Mot väst är det en gångväg, en buskslänt, säckgatan Porkalagatan samt nedanför denna en buskslänt ned mot en idrottsplats med tillhörande omklädningshus. Bortanför idrottsplatsen går Akallalänken. Mot väst finns också en nätstation av betongelement med röd frilagd ballast. Från Porkalagatan i väst kan man åka in under husen och gårdarna i Porkalafaret som sannolikt innehåller parkeringsplatser samt lastgata till butikslokalerna inom fastigheterna Porkala 7-11.

Runt den stora innergården löper en asfalterad gångväg. Mot väst och ost ligger några lamellhus och en s k kvartersgård med fritidshem. Innergården innehåller bl a en skogskulle med en glänta, belagd med träkubb och med sittbänkar. Skogskullen innehåller även ett "vattenfall" som rinner genom gjutna betongskålar. På gården finns också en mur av granitblock, en asfalterad bollplan, sandlådor med lekredskap, en grusplan med gunnebostängsel, en gräsyta samt pergolor med sittbänkar. Mellan husen på fastigheterna Porkala 11 och 12 bildas en mindre gård över affärslokalerna i suterrängplan. Denna gård har gräs, buskar, asfalts- och betongplattegångar, sandlåda med lekredskap, pergola, sittbänkar och lanternin till våningen under. Mot syd är det en betongramp och en betongtrappa upp till gården. De har staket av galvaniserade järngaller och trapporna är belagda med granitskivor.

· Våningsantal: 6 vån + 1 suterräng, 6 vån + 2 suterräng.
· Tak: Flacka pappklädda motfallstak, svart plåtlist.
· Fasad: Krattade betongelement, terrakottafärgade. Invid fönstren har elementen släta vita ytor som ger ett sken av att fönstren parvis hänger ihop. Byggnaderna har utskjutande fasadpartier på en eller två av gavlarna. På långsidorna mot gården sitter burspråk inklädda dels med ljust terrakottafärgade, dels med orangefärgade plåtkasetter. Suterrängvåningarna på huset på Porkala 12 är klädda med brun klinker, träpanel, puts eller fasadelement. Över den klinkerförsedda delen mot Sibeliusgången sitter ett skärmtak.
· Sockel: Inklädd med plåtbleck.
· Fönster: 1-2-lufts, vita, inklädda i plåt. På burspråken band av 1-luftsfönster.
· Balkong: Utskjutande. Mellanväggar av vita släta betongelement. Sidorna bärs upp av vita kvadratiska betongpelare. Fronter av vit korrugerad plåt och med ett smalt aluminiumgaller över ett av hörnen, överliggare av aluminium.
· Entré: Under skärmtak eller balkongaxel. Glasad pardörr av bruneloxerad aluminium.
· Stomme: Betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1-4 rok.
· Förändringar: Fönster inplåtade, vissa balkonger inglasade.

Parkeringshuset ligger i en sluttning mot nordnordost och är i två terrasserade suterrängvåningar. Den nedre suterrängvåningen fortsätter in som en källarvåning under den övre suterrängvåningen. På det översta däcket är parkeringsraden mot söder täckt med ett skärmtak med väggar och grindar av galvaniserat järngaller. Här finns också en trapphusbyggnad med pulpettak, svart taklist, röd slätputs och vita 1-luftsfönster i plast. Trapphusbyggnaden har en glasad bruneloxerad dörr under ett skärmtak. Parkeringsdäckens sargar är av röd platsgjuten betong eller röda diagonalt reliefmönstrade betongelement. Fasaden är av platsgjuten betong och har ljusinsläpp med galvaniserade järngaller. Mot väster finns grindar av rödmålat järngaller och mot öster portar klädda med lågt profilerad röd och brun aluminiumplåt.

Nätstationen på fastigheten Porkala 2 har ett välvt tak och fasader av betong och rött tegel.

KOMMENTAR
Området är en del av det västligaste av Akallas tre storkvarter, vilka ligger norr om Sibeliusgången. Storkvarteren består av en ring av punkthus och/eller skivhus som omsluter lamellhus eller radhus, som i sin tur omger en stor gård med ett sparat naturparti. Detta skivhusområde ligger som en yttre krans och sluter kvarteret mot tre håll. Det karaktäriseras av husens kraftiga färgsättning och de grova krattade betongelementen. Byggnaderna är välbevarade.