Stäng fönster Stockholm kn, PORKALA 3 M.FL. AKALLA

Klassificering: Gult
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Martin Lagergren, Kerstin Mandén-Örn, Per Olgarsson, Magnus Rönn, Anna Sterner, Heidi Vassi, Britt Wisth, Stockholms stadsmuseum.
INVENTERING ÅR 2000
Porkala lamellhusen, Inventeringsdatum: 000509

Lamellhusområde i nordvästra utkanten av Akallas centrala delar

Området ligger norr om den västra delen av Sibeliusgången. Sibeliusgången, som är Akallas centrala affärs- och servicestråk, går i västnordväst-ostsydostlig riktning och husen ligger tvärs denna riktning, utom i nordost där ett hus ligger i samma riktning som denna. De 4 lamellhusen ligger utplacerade väster och öster om en stor inre gård. Mot syd gränsar området mot en gångväg, ett punkthusområde och en s k kvartersgård med fritidshem. Mot väst, nord och ost gränsar området mot en gård med gångväg och mot skivhus. Den stora innergården mellan husen innehåller bl a en skogskulle med en glänta, belagd med träkubb och med sittbänkar. På skogskullen finns även ett "vattenfall" som rinner genom gjutna betongskålar. På gården finns också en mur av granitblock, en asfalterad bollplan, sandlådor med lekredskap, en grusplan med gunnebostängsel, en gräsyta samt pergolor med sittbänkar. På husens baksida har de boende egna små trädgårdar och på framsidorna finns betongplattebelagda gångar och rabatter.

· Våningsantal: 2 vån
· Tak: Sadeltak täckta med svarta betongpannor.
· Fasad: Röd stående lockpanel. Mellan fönstren partier med liggande vit panel. Soprums utbyggnader och gavlar av vitfärgade krattade betongelement. Gavelrösten av röd stående lockpanel.
· Sockel: Betong
· Fönster: 1-2-lufts, vita, inklädda i plåt.
· Balkong: Utskjutande. Uppburna av sidoplacerade vita kvadratiska betongpelare. Fronter och överliggare av tryckimpregnerat trä.
· Entré: Enkel glasad bruneloxerad aluminiumdörr under ett skärmtak som utgör en fortsättning av soprumsutbyggnadens tak.
· Stomme: Trä/betong (ej belagt)
· Lägenhetsstorlekar: 3-4 rok
· Förändringar: Fönstren inplåtade 1988.
Husen liknar radhus i sitt utförande med de har 2 lägenheter per våningsplan och trapphus. Lägenheterna på det övre våningsplanet har därför bara balkong, medan lägenheterna på bottenvåningen har en egen liten trädgård. Bredvid entréerna skjuter de vita soprumsutbyggnaderna ut.

KOMMENTAR
Välbevarade lamellhus med radhuskaraktär. Området följer den i Akalla vanliga planeringen med skivhus, punkthus och lamellhus runt en stor inre gård. Lamellhusen får sin speciella karaktär av de panelade långsidorna och gavlarna av krattade betongelement.