Stäng fönster Stockholm kn, PORKALA 7 M.FL. AKALLA

Dessa fem höghus vid Akallas centrumstråk Sibeliusgången har betydande arkitektoniska och arkitekturhistoriska kvaliteter. Husens färgskala är mycket viktig för Akalla som helhet - enligt ett mycket medvetet färgschema gavs de högre husen i stadsdelen mörkare färger som skulle kontrastera mot de låga bostadshusen som ofta blev ljusa. Att på detta sätt måla husen i starka färger var ett svar på den kritik som hade riktats mot de nya bostadsområdena som ofta uppfattades om trista och enformiga.

Husen är välbevarade. Viktigt för karaktären är bebyggelsens massverkan, till detta bidrar inte minst betongelementens krattade ytor och det sätt som skarvarna bildar rutmönster. Den sparsmakade arkitekturen gör att även detaljerna blir viktiga. Man kan notera plåtpartierna och balkongerna i avvikande färger, de djupt indragna entréerna, klinkerfasaderna mot Sibeliusgången och de formgjutna betongtrapporna som leder upp från gågatan till gårdarna.
Läget och höjden gör att byggnaderna blir viktiga för stads- och landskapsbilden i Akalla och på Järvafältet. Detta är helt medvetet - när Akalla centrum var nytt lanserades det med slagordet "Nu bygger vi högt igen!". Genom att uppföra ett långsträckt centrum med lägre bebyggelse och höga bostadshus skulle gator och torg bli livaktiga, samtidigt som fler boende fick nära till service och en riktigt fin utsikt över Järvafältet. De höga husen skulle även annonsera centrumstråket på långt håll. Att byggnaderna försågs med butiker och servicelokaler i bottenvåningarna skulle förstärka centrumanläggningens ovanligt komplexa struktur.

Området är en bra exponent för tidens trafikseparerade planering. Gårdar och gångstråk är helt bilfria. De är underbyggda med garage och en underjordisk bilgata; Porkalafaret, varifrån boende och butiksägare kan ta hissar upp i husen. De gröna gårdarna mellan husen bevarar på det stora hela sin ursprungliga gestaltning.

Byggnaderna har byggnadsteknikhistoriska värden. De uppfördes med Ohlsson & Skarnes tunga elementbyggnadssystem S66, med bärande förtillverkade fasadelement i sandwichkonstruktion. Detta var ett relativt vanligt byggsystem vid denna tid, dock har de flesta av de områden som byggdes på detta sätt i Stockholms kommun förvanskats genom tilläggsisolering, påbyggnader m.m.
INVENTERING ÅR 2000
Porkala punkthusen, Inventeringsdatum: 000509

Punkthusområde i nordvästra utkanten av Akallas centrala delar

Området ligger alldeles norr om den västra delen av Sibeliusgången. Sibeliusgången går i västnordväst-ostsydostlig riktning och husen, som har en rektangulär planform, ligger tvärs denna riktning. Husen är parallellt placerade i södra kanten av en stor inre gård, runt vilken det också ligger ett lamellhusområde och ett skivhusområde. Gården innehåller bl a en skogskulle med en glänta, belagd med träkubb och med sittbänkar. Skogskullen innehåller även ett "vattenfall" som rinner genom gjutna betongskålar. På gården finns också en mur av granitblock, en asfalterad bollplan, sandlådor med lekredskap, en grusplan med gunnebostängsel, en gräsyta samt pergolor med sittbänkar. Husen omges mot nord av en gångväg samt den stora innergården. Mot ost är det ett betongplattebelagt torg med en buskkulle och en nedgång till tunnelbana och bussar. Mot syd går Sibeliusgången alldeles framför husen och på andra sidan denna är det ett butikshus, ett daghem och en låg- och mellanstadieskola. Nära Sibeliusgångens slut i väster står ett konstverk av brun vågig plåt kallat "Vattengardin", av Lars Englund (f. 1933), rest 1979. Mot väst är det en innergård innan skivhuset på fastigheten Porkala 12. Från Sveaborgsgatan i ost kan man åka in under husen och gårdarna i Porkalafaret som innehåller parkeringsplatser samt sannolikt lastgata till butikslokalerna i suterrängplan inom fastigheterna Porkala 7-11. Mellan husen bildas gårdar över affärslokalerna. Dessa gårdar har gräs, buskar, asfalts- och betongplattegångar, sandlådor med lekredskap, pergolor, sittbänkar och lanterniner till våningen under. Mot syd är det galvade järngallerstaket med träplank upptill. Vid Porkala 9-10 leder en betongtrappa från Sibeliusgången upp till gården och vid Porkala 11-12 leder en betongramp och en betongtrappa upp till gården. De har staket av galvade järngaller och trapporna är belagda med granitskivor. Vid Porkala 7-8 samt 9-10 står det ett sophus respektive cykelhus på gårdarna. Dessa har sadeltak av plåt, fasad av röd lockpanel, sockel av skivmaterial eller betong samt dörrar av grått stål eller röd panel.

· Våningsantal: 9 vån + 2 suterräng, 10 vån + 1 suterräng, 11 vån + 1 suterräng
· Tak: Flacka pappklädda motfallstak, svart plåtlist
· Fasad: Krattade betongelement, mörkröda. Invid fönstren har elementen släta vita ytor som för att ge sken av att fönstren parvis hänger ihop. Byggnaderna har utskjutande fasadpartier i mitten av långsidorna. På de flesta gavlarna sitter burspråk inklädda med vita eller orange plåtkasetter. Suterrängvåningarna innehåller affärslokaler och fasaderna är klädda med brun klinker. Över affärslokalernas fasader sitter ett långsträckt skärmtak.
· Sockel: Inklädd med plåtbleck
· Fönster: 1-2-lufts, vita, inklädda i plåt. På burspråken band av 1-luftsfönster.
· Balkong: Utskjutande. Sidoväggar av vita släta betongelement. Fronter av vit korrugerad plåt, överliggare av aluminium.
· Entré: Indragen under långsidans utskjutande fasadparti. Sidoväggar av fasad- och balkongsideselement, undertak av röd panel, markbeläggning av granitskivor. Glasad pardörr av bruneloxerad aluminium.
· Stomme: Betong (ej belagt)
· Lägenhetsstorlekar: 2-4 rok
· Förändringar: Balkonger delvis inglasade. Fönstren inplåtade 1988.
Byggnaderna har ett centralt placerat slutet trapphus, med dörrar mot norr respektive söder, ut till 2 trapphallar med lägenhetsdörrar och med varsinn hiss.

KOMMENTAR
Området karaktäriseras av sin kraftiga färgsättning och de grova krattade betongelementen. Området följer den i Akalla vanliga planeringen med skivhus, punkthus och lamellhus runt en stor inre gård. Byggnaderna utgör markörer av centrumstråket, genom sin placering vid Sibeliusgången. De har en ovanlig lösning på trapphus, hissar och trapphallar. Byggnaderna är mycket välbevarade.