Stäng fönster Stockholm kn, PARGAS 4 M.FL. AKALLA

DE BYGGNADER SOM TILLSAMMANS BILDAR OMRÅDET PARGAS 4, 5, 7, 8 HAR OLIKA KULTURHISTORISK KLASSIFICERING.
Pargas 4, 5, 7: Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Pargas 8: Gult = Fastighet/fastigheter med bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde.

Detta område med låga lamellhus utgör ett välbevarat och pedagogiskt exempel på 1970-talets nya strömningar inom stadsplanering och arkitektur. Byggnaderna ligger i södra Akalla, som lanserade med begreppet "Akalla trädgårdsstad". Här skulle den nya bebyggelsen vara småskalig och idyllisk, inbäddad i grönska och med smala gaturum och intima gårdar. Området passar väl in i den strömning inom stadsplaneringen som åren kring 1970 kallades för "tätt-och-lågt", och som kan ses som en medveten reaktion mot 1960-talets mer storskaliga förortsbyggande.

Husen har betydande arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden. Husens låga höjd, deras färgskala i rött och vitt, takens sadelform och entréernas inbyggda farstukvistar anspelar helt medvetet på en äldre svensk byggnadstradition. Husen har goda proportioner och omsorgsfullt formade detaljer. Det faktum att byggnaderna paradoxalt nog är uppförda med fasader i korrugerad plåt bidrar till de arkitekturhistoriska och byggnadsteknikhistoriska värdena. Detta är mycket ovanligt när det gäller bostadshusen från denna tid. Trots materialvalet ger husen ett ombonat och vänligt intryck.
INVENTERING ÅR 2000
Inventeringsdatum: 000504

På en höjd i sydvästra Akalla finns detta område med 25 2-vånings lamellhus.

Utanför området i norr och öster finns branta gräs- och trädklädda slänter ned mot ett område med loftgångshus och mot parkstråket där Akalla by är beläget. I väster utgörs områdets gräns av matargatan Drumsögatan, i söder och sydöst är Torneågatan dragen. Området är trafikseparerat, på den lägre marken i sydväst finns områdets stora parkeringshus, från söder leder angöringsgatan Pargasgatan in och slutar med en vändplats. Uppför sluttningarna i väster, norr och öster leder flera slingrande gångvägar med granittrappor till bostadshusen. Bostadshusen i området är i huvudsak placerade i höjdens flacka södersluttning, de ligger tätt utmed asfalterade gångvägar. Mellan husens gavlar bildas ofta smala passager ut till omgivningarna. Vid husen finns gräsmattor, buskar och klippta häckar, rabatter samt björkar, lindar och andra lövträd. I området finns rödmålade spjälstaket, lekplatser, samt uteplatser med bänkar och bord i trä. Marken vid entréer och vid uteplatser är lagd med betongplattor.

Områdets högsta punkt ligger i Pargas 4 och 5, i ett större utsparat naturparti som på alla sidor omges av bebyggelsen. Här finns i den kuperade terrängen höga tallar och granar, stora stenbumlingar samt här och var sittbänkar och lekplatser.

Områdets nordvästra del, kvarteret Pargas 6 inrymmer en samlingslokal för de boende i området; byggnaden var tidigare ett fritidshem. Se kvarteret Pargas 6.

· Våningar: 2 våningar, 2 våningar med suterrängvåning.
· Tak: flacka sadeltak i svart plåt, takfot och vindskivor i vitmålat trä.
· Fasad: rödlackerad stående "panelkorrugerad" plåt, liggande vitmålad träpanel, rödmålad stående träpanel.
· Sockel: inklädd med grått skivmaterial.
· Fönster: en- två- och treluftsfönster; enluftsfönstren i en större och en mindre storlek, vitt trä.
· Balkong: utanpåliggande, fronter av stående röd korrugerad plåt samma som fasad, överliggare av plåt, på balkongens ena sida finns sidovägg i vitmålat trä.
· Entré: i liv med fasad, dörrar i svartmålat trä med sidoljus. Vid entré, fasad i röd träpanel.
· Stomme: betong, ej utrett.
· Lägenhetsstorlekar: 2-5 rum och kök.
· Förändringar: inga synbara förändringar.

Mellan byggnadernas fönster finns partier av horisontell vitmålad träpanel, som "band" utmed fasaderna, de kan vara smalare eller bredare beroende på fönstrens höjd. Vid husens entréer finns utbyggnader som inrymmer soprum, med fasad i rödmålad träpanel och pulpettak i svart plåt. Dessa tak skjuter ut mot sidan så att små förstukvistar bildas vid entréerna, med sittbänkar och vitmålade spjälstaket i trä. Marklägenheterna har uteplatser med betongplattor, samt vitmålade träplank vid sidan. Dessa är, liksom balkongerna oftast placerade på de "yttre" fasaderna, bort från gånggatorna. Många av de översta balkongerna är försedda med markiser i tyg. Altan- och balkongdörrar är utförda i vitmålat trä.

Vid korsningen Drumsögatan - Torneågatan finns parkeringshuset i tre våningar. Byggnaden har infart från söder, genom stora automatiska portar i röd aluminium. Fasaden är utförd i rödmålad betong och har längsgående fasadöppningar som är täckta av galler.

KOMMENTAR
De välbevarade byggnaderna i detta område karaktäriseras av fasadernas "träpanelimiterande" plåt som tillsammans med sadeltaken och förstukvistarna ger husen en nostalgisk ton av lantlig idyll. Området är tätt bebyggt och genomkorsas av smala gångvägar, som omges av tät, skyddande, växtlighet.

Avsikten var att dessa byggnader skulle kläs i träpanel, men de lägre underhållskostnaderna och det bättre brandskyddet gjorde att man valde aluminium. (Källa: Ericsson, Torbjörn och Janlert, Björn, Arkitektens återblick. Ur Akalla, utgiven av JM Byggnads och fastighets AB.)