Stäng fönster Göteborg kn, BRÄMAREGÅRDEN 75:2 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Denna putsade byggnad med åtta våningar sträcker sig över tre fastigheter och omsluter på tre sidor en gård öppen åt öster. Längorna i norr och söder är inte vinkelräta mot den raka västliga delen, utan fjädrar utåt. I norr finns ett dubbelsidigt garage, där västra halvan tillhör detta område. I sydväst vid Kastvindsgatan ligger ytterligare en liten dubbelsidig garagebyggnad med suterrängplan, med en nu stängd affärslokal och garage med infarter på båda planen. Området är ett av det tidigast uppförda i omgivningarna, som på andra sidan gångvägen i öster har en något lägre belägen lamellhusbebyggelse med gårdarna vända häråt. Punkthus står runt berget i sydväst och Virveltorgets höga skivhus (som garaget delas med) angränsar i norr. Infart till huset sker från Virvelvindsgatan i väst.

Gården är ungefär lika stor som två av lamellhusens gårdar tillsammans. Ytan är uppdelad på en gräsmatta i söder och i norr ett parti med berg som går i dagen, stora ekar och andra lövträd, i vars skugga en ursprunglig lekplats ligger med trägungbräda, rutschkana längs berget och en skulpterad klätterfisk i röd sten. Åt gångstråket i öst finns också en stor gungställning med däck-gungor i en traditionell blå stålrörskonstruktion. Fasaderna vid gräsmattan är lika plana som marken, medan fasaden vid den dynamiska norra delen är artikulerad med balkonger, vilket ger området en obalans eller kontrast.

BYGGNADER
Byggnaden har en vid kantig U-form med sju bostadsvåningar, sockelvåning och källare, med stomme av betong. Fasaden är brunaprikos, slätputsad och kragar ut över en gulbeige gördelgesims, som på entrésidorna fortsätter upp på trapphusfasaden, över den rostrosa spritputsade sockelvåningen. Det valmade sadeltaket med röda tegelpannor är indraget från fasadliv i söder och öst på norra längan, där piskaltanerna troligen är belägna.

Garaget i väst är av betongsten och har ett suterrängplan åt norr och i väst finns ett förhöjt fasadparti med betongglas åt norr. Där var det ursprungligen fiskaffär i den numer igenbommade lokalen. De fyra garageportarna av trä åt norr är ljust gråmålade och åt söder är det bruna plåtlyftportar.

Våningar: 8, källare
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: slätputs
Fasadfärg: brunaprikos
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: röda tegelpannor
Utvändiga detaljer: balkonger av olika slag, gördelgesims, piskaltaner

Uttrycken är väldigt olika åt öst och väst eftersom balkongerna renoverats 1999 åt väst, med prägel av nutida ideal med ljusgula fyllningar och inglasningar i vinröda metallkonstruktioner. Betongväggen mellan de dubbla balkongerna finns dock kvar. Åt öst finns fortfarande originalbalkongerna kvar (strategiskt placerade på söderfasaderna) och de ger huset sin karaktär. Balkongerna är dels dubbla, halvt utanpåliggande med släta betongfronter och -gavlar, dels enkla helt utanpåliggande med vita eternitskivor som fyllning. Betongfronten är ovanligt nog genombruten med ett mindre parti spjälor som korresponderar med smidesräcket på de enkla. Även franska balkonger finns. De vita perspektivfönstren är jämnt fördelade och byttes åtminstone i väst vid balkongrenoveringen. Vid entréerna åt gården byggdes soprum 1990, men de ursprungliga enkla trädörrarna finns kvar, samt naturstensskivor i smygen.

KOMMENTAR
Gårdens lummiga norra del med lekplatserna och de bevarade balkongerna är viktiga för att kunna tidsbestämma området efter västfasadens renovering. De är också miljöskapande inslag för hela omgivningen. Garaget i norr har en genuin patina som annars gått förlorad överlag.