Stäng fönster Göteborg kn, BRÄMAREGÅRDEN 73:3 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
I Brämaregårdens sydvästra spets ligger dessa åtta vita och orange punkthus med 13 våningar och ett dovt blått parkeringsdäck grupperade runt en grönskande bergskulle. Gatorna som omringar dem är den långa Virvelvindsgatan i väst, Västra Stillestorpsgatan i söder och återvändsgatan Fjällvindsgatan i öster. Ramberget reser sig i söder och vid dess fot sträcker sig ett lamellhusområde från 1930-talet, som kontrasterar mot den höga lamellhusbebyggelsen öster om punkthusen.

Husen ligger inte alldeles i anslutning till gatorna, utan små gångstigar leder upp till entréerna och vidare över kullen mellan husen. Mindre gräsmattor varvas med hallonbuskage, fruktträd, hagtorn och större lövträd till en gemytlig vildvuxenhet. Små sittgrupper och lekplatser finns liksom en större plan i väst med fotbollsmål. Husen ligger jämt utspridda och utsikten är fri och betagande åt många håll. Många trappor och sluttningar är försedda med svarta smidesräcken. Från den stora trafikleden i norr (Hjalmar Brantingsgatan) ger bebyggelsen intryck av ett tätt, storskaligt höghusområde, men när man rör sig i det är upplevelsen den motsatta.

I norr har ett av husen en vitputsad butiksbyggnad vid vägen, med tidstypiskt kraftigt lutande motfallstak. I sydöst vid Fjällvindsgatan ligger ett parkeringsdäck och i sydväst finns fyra garagelängor på ömse sidor om Virvelvindsgatan.

BYGGNADER
Butiksbyggnaden i norr är av betong och har papptäckt motfallstak i fasadliv med brun plåtavtäckning, slät vitputsad fasad indelad i rutor av utskjutande ljusblå ramar och betongglas i källarvåningen. På gavlarna sitter ursprungliga asymmetriskt formade fönsterpartier.

Parkeringsdäcket av betong är från 1965 och mörkt blått och har en orange gördelgesims med fyrkantig reliefdekor och brunbetsat trägaller nedtill. Garagelängorna är intakta med plåtklätt pulpettak, grå armerade lättbetongplattor med garagenummer och rund armatur över grå lyftportar av smalkorrugerad plåt och gavlar klädda med sentida grå lockpanel.

Stommen på dessa svagt rektangulära punkthus är av betong med fasad på träreglar. På de platta, plåttäckta taken finns piskaltaner. Sockelvåningarna har grågrön spritputs och delvis Steniskivor med ljust rosa sten. Fasaderna har vit och orange trapetskorrugerad plåt. Orange lodräta partier är placerade antingen centralt på fasaden eller på sidorna om indragna balkonger, som har aprikosfärgade skivor på husfasaden, troligen eternit och somliga är inglasade. Fronterna har nyare beige plåtpanel. Husen skiljer sig åt något i två grupper: de tre i sydöst har svagt utskjutande nougatfärgade partier åt norr med balkonger i vinklarna åt öst och väst, samt tak i fasadliv. Övriga fem har en liten utskjutande takfot och bred, mörkorange fasadplåt på fönsterbröstningarna.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: trapetskorrugerad plåt, eternit på balkongfasaderna
Fasadfärg: vit, orange, nougat, aprikos
Takform: plana
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: balkonger, piskaltaner,

Enluftsfönstren av grå metall i olika storlekar är jämnt fördelade runt husen. Entréerna är indragna ungefär en meter och raffinerade med grönaktigt betongglas runtom dörrpartiet, som har dubbla sidoljus och lackade trädörrar, med svart tryckparti av plast på snedställda metallstag. I taket finns dels en hållanordning för dörren och dels den ursprungliga armaturen.

Husen kläddes ursprungligen med eternit, men tilläggsisolerades 1981 och fick sin plåtklädsel. Inglasningen av balkongerna skedde 1991. Butiksbyggnaden uppfördes för Konsum snabbköp 1958, som ersattes av Posten 1962 och har nu annan verksamhet. Bakre partiet åt öst tycks enligt ritningarna ha varit kaklat och taket hade plåt. Arkitekt Torsten Hansson har ritat garage i området, men om det är de befintliga eller ett som tidigare stod på platsen för parkeringsdäcket är oklart.

KOMMENTAR
Bebyggelsen är ett färgstarkt inslag i omgivningarna. Husens placering är väl anpassad till naturens beskaffenhet på typiskt 1950-talsvis. Resultatet är ett område som är mycket trevligt att röra sig i med upplevelser som exempelvis utblickar, husens varierande utformning, omväxlande växtlighet osv. Området är väl synligt och miljöskapande från infrastukturen i norr/väst. Butiksbyggnadens utformning är väsentlig som tidsindikator och ett trevligt småskaligt inslag i den annars storskaliga bebyggelsen runt om. Garagens patina är också viktig för upplevelsen av tid.