Stäng fönster Stockholm kn, TAVASTEHUS 1 M.FL. AKALLA

Klassificering: Gult
INVENTERING ÅR 2000

Område med parhus längst bort i sydvästra delen av Akalla.

Området består av 39 stycken parhus i en och två våningar. Tavastehusgatan, som går från nordväst till sydost, avgränsar området i norr från det intilliggande radhusområdet. I söder och öster breder Järvafältet ut sig. Områdets parkeringsgarage ligger som en skärm mot Akallalänken i väster. Systemet av entrégator som utgår från Tavastehusgatan delar in området i fem kvarter. På tvären mot entrégatorna går en gångväg. I kvarterens mitt finns små gemensamhetsytor med bänkar, lekredskap och träd. Marken är på dessa ytor belagd med betongplattor och de små träden omges av ringar av sjösten. Husen är sammankopplade två och två med passager emellan. I några fall är de sammankopplade tre och tre. Trädgårdarna, som finns på båda sidorna av husen, avgränsas av buskar, staket eller plank. Till varje hus hör ett liten redskapsbod som är placerad på den sida som vetter mot entrégatorna.

· Våningar: 1-2
· Tak: Sadeltak med betongtegelpannor. Vitmålade vindskivor i trä. Vit takfot.
· Fasad: Stående lockpanel och liggande spontad panel. Vita knutar.
· Sockel: Obehandlad platsgjuten betong.
· Fönster: En- och tvålufts i vitmålat trä. Vissa med vädringslucka.
· Entré: Svartmålad trädörr, placerad på gaveln och djupt indragen.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlekar: 2-4 rok.
· Förändringar: Vissa ytterdörrar har bytts ut, några förstukvistar har byggts till. Några nya fönster på gavlarna har tagits upp. I något fall har färgsättningen ändrats så att husens två delar inte länge hänger samman.

Övre delen av entréfasaderna är ofta vitmålad. Husen sammanbinds parvis av en takkonstruktion i vitmålat trä. Fönsterbröstningar i bottenvåningen, knutar och takfot är vitmålade. Redskapsbodarna som ligger mot de små entrégatorna har fasader av stående lockpanel och är målade i samma kulör som det hus det hör till. Taken, av pulpettyp, är täckta av sinuskorrugerad eternit.

Garaget är byggt i en våning och suterräng. Taket är ett flackt sadeltak med korrugerad plåt. Stommen, som är synlig i fasaden, är av obehandlad betong. Utfackningarna är av rödmålad träpanel med springor för ljusinsläpp. Portarna är av galvaniserat stål med panel av svartmålat trä.

KOMMENTAR
Dessa parhus är ritade speciellt för trädgårdsstäderna på norra Järva. Samma hustyp men med ett delvis annat detaljutförande finns i Kista. Ett provområde med 24 lägenheter uppfördes i kvarteret Helena i Bromsten 1974. Fasadernas indelning med ömsom stående ömsom liggande panel är typiskt för tiden. En detalj som kännetecknar de här husen är de djupt indragna entréerna på gavlarna. Området är välbevarat, det gäller även de i kvarterens inre belägna gemensamhetsytorna.