Stäng fönster Göteborg kn, BRÄMAREGÅRDEN 75:1 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Virveltorget definieras av ett 13 våningar högt beige skivhus med affärer i en låg ljusblå kaklad utbyggnad i väst och ett åttavånings rostfärgat, putsat skivhus i vinkel åt nord och öst. I söder gränsar ett kontorshus med fem våningar och gult tegel, som är en länga av lamellhuskvarteren rakt söderut. Egentligen har platsen ingen torgfunktion utan är ett gångstråk med affärer mellan Virvelvindsgatan i norr och lamellhusbebyggelsen med gångvägar i stråkets förlängning. Norr om det stora motet på trafikleden Hjalmar Brantingsgatan, som går alldeles intill torget, ligger Lundby centrum, Wieselgrensplatsen. En gångtunnel förenar platserna.

Gatsten täcker marken framför butikerna fram till kontorshuset och bostadshuset har en större gräsmatta i vinkeln. På grönytan finns en plats inhägnad av en häck och lövträd kantar gångvägen i söder. Torget är inte utsmyckat på något vis. Huvudentrén till det höga skivhuset finns i utbyggnaden men är helt anonym och byggnaden står som en solitär i omgivningen. På dess västra sida finns sekundära ingångar och på parkeringen där finns en långsträckt dubbelsidig garagebyggnad av betong, vars västra halva tillhör den intilliggande fastigheten och därför har en annan färg på portarna.

Marken är asfalterad runt det vinklade huset, som har garage i bottenvåningen åt gatan. Återvinningsstation finns i nordöst. Här angränsar i öst Rambergskyrkan från 1952 (ritad av Nils Einar Eriksson), ett daghem och äldre villor på en gräs- och trädbeväxt bergskulle.

Vid torget finns nu i butikslängan café, frisör, spelbutik och två livsmedelsaffärer, samt en pizzeria och en klädaffär i det norra husets gavel.

BYGGNADER
Garaget är uppfört av betong och betong(hål)sten. Den utvändiga betongen är omålad och de tvåbladiga originalportarna till de sex garagen på varje sida är gråmålade. Det pappklädda taket är närmast plant.

Stommarna är av betong och källare finns. Skivhuset i väst har plåtklätt pulpettak, piskaltan med korrugerad eternit och en fönsterförsedd vindsvåning åt öst, 12 bostadsvåningar och en butikslänga åt öst. Fasaden är klädd med beige aluminiumkassetter, stående på fönsterbröstningarna och liggande i övrigt. Enluftsfönstren med sidopost är grupperade i par åt öst, jämnt fördelade åt väst. Utbyggnaden är klädd med ljusblått kakel, vit takgesims av plåt och mörkblå plåtavtäckning till taket i liv med fasaden. Skyltfönstren sitter i metallramar. Åt öst finns flacka burspråk i lodräta rader och åt både öst och väst dito utanpåliggande, inglasade och fasade balkonger av två storlekar i omålade aluminiumkonstruktioner med blå ytbehandlade aluminiumkassetter nedtill. Även franska balkonger finns. Huvudentrén har vitt och grönt räfflat kakel på väggarna och terrazzogolv med ovanligt stora stenar i.

Våningar: 12, källare
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: aluminiumkassetter, kakel på affärslängan
Fasadfärg: beige, ljusblått kakel
Takform: pulpettak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: inglasade balkonger, flacka burspråk

Det vinklade skivhuset med sju bostadsvåningar har en rostbrun slät puts med en svart plåtavtäckning något utanför fasaden till det valmade sadeltaket med rött tegel. Sockelvåningen har brun spritputs och de gamla garageportarna av trä är brunmålade och har fönster. De vita pivåfönstren av metall med sidopost är jämt fördelade över fasaderna. Åt öst finns större fönsterpartier om tre lufter med vädringsfönster under den övriga fönsterlinjen. Trädörrarna är ursprungliga och bostadsentréerna nås från gården. Balkonger med nyare bruna plåtpanelfronter, utanpåliggande enkla eller delvis indragna i par vetter åt gården. De "indragna" har egenheten att i den ena sidan är det en fasadvägg, som blir allt smalare inåt gården för varje balkongsektion, och på andra sidan sitter gavelskivor till trekvarts våningshöjd. Lokalerna åt torget har grönt kakel nedtill och träpartier mellan skyltfönstren.

Fasad: slät puts, kakel och trä på lokalerna åt torget
Fasadfärg: rostbrun
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: röda tegelpannor
Utvändiga detaljer: balkonger av olika slag

Från början var båda husen putsade. Västra skivhusets gavlar kläddes med bastgula plåtskivor 1970 och balkongfronter byttes 1982. Sju år senare tilläggsisolerades huset och nuvarande fasad gjordes. Den vinklade byggnaden fick också nya balkongfronter 1982.

KOMMENTAR
Skivhuset i väst har fått ett yttre som inte harmonierar med omgivningen, även om grundformen är bevarad. Den är kontrasterande blank mot den övriga tegel- och putsbebyggelsen och de utanpåliggande balkongburarna ser ut som utvändiga glashissar. Butikslängans lågmälda skala är viktig för vistelsen på torget. Den väl tilltagna öppna ytan som helhet svarar mot husens storskalighet, men kan upplevas som ödslig. Garaget är i sin helhet ett viktigt välbevarat inslag med patina i den renoverade miljön.