Stäng fönster Göteborg kn, BRÄMAREGÅRDEN 68:4 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Vid korsningen av trafiklederna Hjalmar Brantingsgatan - Wieselgrensgatan ligger Wieselgrensplatsen. Anläggningen är uppdelad på två kvarter, belägna i olika stadsdelar på var sin sida om Wieselgrensgatan. Den huvudsakliga delen i öst har två skivhus från 1958 med åtta våningar och affärer i gatuplan och mellan dem en låg affärsbyggnad, samt en stor centrumbyggnad med sjukhus byggd 1965. Stråket fortsätter till den västliga delen med ett dito skivhus och en fristående frukt- och grönsakshall från 1961. Där bildas en mer traditionellt torgyta, använd som parkering, inramad av något äldre trevånings lamellhus. De tre skivhusen står som ljusa sköldar bakom torget och centrumbyggnaden, vars utbud av affärer och annat nås från gångstråket i öst-västlig riktning mellan de olika hustyperna. Trafiken med skyltar, parkeringar och rödljus dominerar syn- och hörselintrycket.

Parkering sker norr om skivhusen och i öst framför sjukhuset. Där finns också en lekplats och entré till en livsmedelshall under stråket. Centrumbyggnaden ter sig från syd som tre byggnader, genom att två inlöp skär in i husvolymen, med lastkajer och liknande vid en lokalgata. De tre delarna har getts olika utformning. Sjukhuset har fyra våningar, övriga två. Stråket har vita, svarta och röda betongplattor. Fyra trappor leder upp från stråket till skivhusens första våning, med kontor och sjukvårdande verksamheter och vidare till sex bostadsvåningar. Ibland ljuder klockspelet med åtta klockor på centrumbyggnadens nordvästra hörn, med melodi av Sven Erik Johansson. Intill klockorna sitter ett urverk med siffrorna på små kopparblock.

1955 gjordes stadsplanen för Lundby Centrum av stadsplanechef Koj Jonsson och Torild Ekberg. 1959 presenterades platsen som Lundby Medborgarcentrum, med samlingssalar och ungdomsgård och biograf intill. När centrumet invigdes 22 maj 1966 blev istället kommersen huvudsaken, med varuhusen Domus, Epa och ca 20 specialbutiker. Ovanpå Domus fanns en samlingssal. Grönsakshallen byggdes 1961 som ett provisorium åt Domus, där biblioteket sedan flyttade in.

BYGGNADER
Skivhusen har ljusa fasader med bruna balkonger och indragna kopparharnesk under takfoten och utgör en sammanhållande faktor i denna splittrade centrumanläggning. Centrumbyggnaden är klädd med 48 ton zig-zag korrugerad kopparplåt upptill och svart norsk skiffer nedtill. Åt Hjalmar Brantingsgatan har husvolymerna mycket olika uttryck, styrt av fönstersättningen. Den västra byggnadskroppen har stora restaurangfönster i hela övervåningen, medan den mellersta är slutnare med smala fönster i rad, brutet av en utskjutande kopparklädd "låda" på övervåningen med kontor. Sjukhuset i öst får en offentlig karaktär av den närmast totalt uppglasade fasaden i band med orange glasbröstningar. Taken är relativt plana med olika påbyggnader. Åt stråket är fasaden i gatuplan uppglasad, med ett utskjutande skärmtak med infälld stor, rund armatur över skyltfönstren. Skalan bryts ned av byggnaden mellan skivhusen på andra sidan stråket, som bara har en butiksvåning och ett fasadparti med falsad kopparplåt över skärmtaket, vilket löper på svarta stålstolpar över alla tre affärsfasaderna med skyltfönster hela vägen.

Centrumbyggnaden
Våningar: 2, 4 med källare
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: profilerad kopparplåt i zig-zag upptill, norsk skiffer nedtill
Fasadfärg: brungrön, gråsvart
Takform: nästan plant, uppåtlutande pulpettak över samlingssalarna i nordväst
Takmaterial: singel, 3 cm, trelagstäckning
Utvändiga detaljer: klockspel, urverk, skärmtak, burspråk, fönster i utskjutande kopparomfattningar med tvärstag

Fönstren är av koppar, främst på övervåningarna eller trä, främst skyltfönstren. Entréerna är ömsom i liv, ömsom indragna. Smärre tak- och lastkajsförändringar har gjorts och 1988 gjordes ny entré till sjukhuset.

Skivhusen
Fasad: ädelputs respektive Steni-skivor
Fasadfärg: sandfärg
Takform: pulpettak, brant
Takmaterial: kopparbelagd papp, eventuellt bytt
Utvändiga detaljer: indraget, högt, korrugerat kopparharnesk under takfot bakom metallkonstruktion för reklam med bland annat texten "Wieselgrensplatsen", utanpåliggande balkonger, utvändiga trappor i betongkonstruktion eller nyare av stål på betongpelare.

Huset i väst är helt klätt med Steni-skivor sedan 1984 och övriga två fick gavlarna klädda 1988. Balkongfronterna är av bruna eternitskivor och vetter åt söder. Åt norr sitter franska balkonger på släta fasader. Perspektivfönstren är av vitmålat trä med brun eternit bröstning. Somliga har stående vädringsfönster. De vinklade trapplöpen av natursten sitter i en vitmålad betongkonstruktion med handledare av trä på de östliga husen och i stålkonstruktion från 1995 på det västra. En utskjutande betongomfattning från fasaden möter trappan. Två trappor avlägsnades 1988. Somliga av skyltfönstren har bröstningar av brunfärgad plywood eller förzinkad plåt. Socklarna har synlig ballast av röd, vit och svart småsten, som på norrsidan täcker hela sockelvåningarna. Dörrarna åt stråket är ursprungliga och av trä med enkla trycken. Grönsakshallen har fasad av eternit på regelstomme och pappklätt flackt sadeltak och byggdes till åt väster 1964. 1995 ändrades entrén och takskyltarna sattes upp.

KOMMENTAR
Anläggningen är högst intressant som centrala Hisingens enda centrumanläggning, anlagd efter tidens ideal om bilfritt affärsstråk med även sjukvård restauranger, samt höga bostadshus för att garantera kundkrets och som visuellt landmärke. Det kulturella lokalutbudet blev dock reducerat jämfört med exempelvis andra samtida torg. Skivhusarkitekturen är stramt funktionalistisk med en djärvhet och särprägel i de utvändiga trapporna. Centrumbyggnaden är mycket exklusiv i materialval och detaljutformning. Klockspelet är en unik detalj som ger alla deltagare i platsens brokiga miljö samma hörselupplevelse! Platsen är livligt frekventerad och inga lokaler står tomma.