Stäng fönster Göteborg kn, KVILLEBÄCKEN 738:388 CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Denna lilla vita vandringskyrka med vidbyggt församlingshem och fristående klockstapel i norr, ligger på en gräsmatta omgärdad av ett lågt brunt trästaket vid korsningen Drakblommegatan-Sehlstedsgatan-Solvändsgatan. Anläggningen är kompakt och ger ett delvis profant intryck, då de barackliknande sidoskeppen och församlingshemmet, med olika takformer, omger själva kyrkosalen med sitt branta sadeltak. Huvudentrén åt gatan är anonym. Några få lövträd står nära gatan i sydöst, men i övrigt är tomten påfallande kal. En skylt på parkeringen i öst förkunnar "Grekisk Ortodoxa församlingen Göteborg". I norr höjer sig Bjurslättshemmets storskaliga byggnad från 1963, men i övrigt är det villa- och lamellhusområden i omgivningen. Åt väst avgränsar ett skärmtak för bilar mot radhusbebyggelsen längs gatan.

BYGGNADER
I byggnadslovet benämns kyrkan som en "monteringsfärdig småkyrka" och består nu exteriört av fyra delar: den centrala kyrkosalen, dess två sidoskepp och ett tillbyggt församlingshem i väst från 1977. Kyrkan har förutom sidoskeppen fler element från den klassiska basilikan, såsom ett något utbyggt kor åt öst med sidofönster och smala fönsterband över sidoskeppen. Sakristia och kök ryms i sidoskeppen. Klockstapeln är av brunbetsade trästolpar med pappklätt sadeltak och ett parti med fjällpanel runtom.

Stomme/konstruktion: monteringsfärdiga block av betong+cellplast
Fasad: smal träpanel
Fasadfärg: vit
Takform: brant sadeltak, pulpettak, flackt sadeltak
Takmaterial: papp i skiffermönster
Utvändiga detaljer: kors i östgaveln

Betongsocklarna täcks delvis av brun plåt eller trä och vindskivorna är breda och av chokladbrun plåt. Gavelspetspartiet åt öst på kyrksalen är uppglasat i bruna poster med olikfärgade blyspröjsade glas, vilket även övriga fönster av brunt trä har. Entrédörren av trä är mörkbrun. Dragstag är synliga i interiören, som är öppen till nock.

Byggnaden levererades i färdiga volymelement (sidoskepp, entrédel) och block (tak, golv och gavelrösten i kyrksal). Plywood har använts såväl i innerväggar som i tak. Entrén låg först i öst och var artikulerad med olika uppglasningar, men när församlingshemmet byggts till där flyttades entrén åt gatan.

En anteckning i bygglovet säger att överbyggnaden" är flyttad från Länsmansgården, som också har en så kallad vandringskyrka. Ofta tog det tid innan de planerade församlingskyrkorna i de nya stadsdelarna verkligen uppfördes. Idén med en så kallad vandringskyrka var att snabbt åstadkomma en stadsdelskyrka i de nybyggda bostadsområdena. När församlingen samlat pengar nog till ett permanent kyrkobygge skulle den monteringsfärdiga vandringskyrkan flyttas till nästa nybyggda stadsdel. I själva verket kom många av vandringskyrkorna att bli permanenta.