Stäng fönster Göteborg kn, KVILLEBÄCKEN 49:25 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
I Kvillebäckens nordvästliga hörna mot Tuve ligger detta bostadsområde. Husen har en våning och en speciell gruppering: kedjade två och två via sina indragna, lägre garage och vända mot varandra i par med en liten intern gata emellan fram till en gårdsbildning framför garagen. Av sådana grupper om fyra hus finns tre med rött fasadtegel i norr längs Rödklintsgatan och tre, samt en halv grupp, med gult fasadtegel i söder vid Nansensgatan. Östra delen av kvarteret utgörs av en rad tvåvåningshus från tidigt 1950-tal längs Gullkragsgatan. Radhus angränsar i syd och kedjehus i väst och nord.

Trädgårdarna är som smala, trånga remsor på sidorna och något större mot områdets mitt. Bodar, växthus och liknande är vanligt förekommande och häckar skiljer tomterna i nord-sydlig riktning, medan plank avgränsar dem i öst-västligt läge. Växtligheten består mest av enstaka buskar och blomrabatter. Uppfarterna och gårdarna är asfalterade.

BYGGNADER
Husen är byggda i par kedjade via garage/förrådsdelen, som är indragen från fasadliv åt gården. Motsvarande parti skjuter ut på andra sidan av huset mot trädgården. Gavlarna åt gatan är breda med ett enda stort perspektivfönster, där somliga har teglet artikulerat till en omfattning. Åt den interna gatan sitter tre fönster jämnt fördelade på bostaden och två på garagedelen, samt entrédörr på husets vinkel mot garaget. Fyra rum och kök ryms i byggnaden.

Stomme/konstruktion: reglar med träfiberskivor
Fasad: fasadtegel, liggande träpanel på garagedelen
Fasadfärg: rött eller gult, vitt
Takform: sadeltak, fackverk
Takmaterial: takpannor, röda eller svarta, tegel och betong,
Utvändiga detaljer: somliga har burspråk eller tillbyggda uteplatser

Variation skapas genom att de tvåbladiga garageportarna har olika form och gavelfönstren är olika. Både en- och tvåluftersfönster förekommer. De flesta är vita och av trä. Somliga dörrar är bytta, men ursprungligen var det smal träpanel nedtill och glas med diagonal spröjsning över. Husen hade också lockläktpanel vid uppförandet, men kläddes med tegel under 1960-talet. I garagedelen angavs i ritningarna "slöjd" på ett av utrymmena.

KOMMENTAR
Fönster- och dörrsättningen är likadan som i kedjehuskvarteret intill, Sojan. Här har husen dock i större utsträckning bibehållit sin exteriör. Grupperingen medför en högre grad av privat sfär runt husen, särskilt för de inre som endast har kontakt med gårdsgatan. Gården ger också en säkrare vistelse för barn än när garagen ligger längs vägen. Vid gatan balanserar de gedigna lugna gavlarna trädgårdsremsornas brokighet. Ett annorlunda och spännande område.