Stäng fönster Göteborg kn, KVILLEBÄCKEN 50:25 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Kedjehusen i detta område utgör Kvillebäckens nordvästligaste hörn på gränsen till Tuves lantliga landskap. De ligger längs Rödklintsgatan, på ömse sidor om små säckgator från denna i grupper om tre till fyra hus. Huvudgatan går i en vinkel och längs dess norra sträckning är kedjorna längre. På andra sidan gatan finns en annan gruppering av kedjehus med liknande utseende och i norr finns äldre villor med stora trädgårdar. Trafiken brusar från den stora Wieselgrensgatan som angränsar i väst och bakom villorna på dess motsatta sida reser sig en bergknalle.

Husen är huvudsakligen kedjade med garage mot nästa hus. Gårdsytorna har olika beläggningar, såsom natursten i stora skivor, asfalt och betongsten, ibland 1950-talsmässigt svart-vita. Husfloran är brokig med många olika fasadmaterial och tillbyggnader. Trädgårdarna är mycket små med gräsytor, låga trästaket, smidesstaket åt den stora Wieselgrensgatan i väst, cypresser och andra buskar, häckar och enstaka lövträd. På baksidan av husen finns uteplatser.

BYGGNADER
Kedjehusen har en våning och har med tiden gjorts mycket individuella med olika fasadmaterial, fönstertyper, dörrar, förstukvistar och annan snickarglädje. De har dock alla kvar grundformen med indragna lägre garagedelar med kraftigt utskjutande takfot och tre fönster åt gatan på husdelen, samt entrédörr i vinkeln vid garaget. Längs en gata är dock ena kedjan enhetligt klädd med gult fasadtegel och i norr finns en ansamling med rött dito.

Stomme/konstruktion: reglar
Fasad: träpanel av olika slag, tegel, plåt
Fasadfärg: varierande kulörer, gult eller rött tegel
Takform: sadeltak
Takmaterial: takpannor, röda eller svarta, tegel eller betong
Utvändiga detaljer: nya förstukvistar, burspråk med mera

Ett hus synes ha bevarats intakt med lockläktpanel av trä på bostadsdelen och vita tvåluftsfönster av trä, samt entrédörren av trä med smal panel nedtill och spröjsade glasrutor upptill. Garagedelen har liggande träpanel med lackade tvåbladiga portar av trä. Många av husen kläddes med tegel på 1960-talet, andra med plåt under 1970-talet. Somliga har kvar hängrännor och avtäckningar av kopparplåt mellan fasad och garagetak. Takskäggen över garagen har en omsorgsfull utformning, med snedställd framkant och asymmetriskt, välvt undertak av smal, lackad träpanel.

KOMMENTAR
Området har förlorat sin homogenitet och ger ett rörigt, disharmoniskt intryck, men är samtidigt ett exempel på hur de boende ser ett värde i individualitet och prioriterar variation framför enhetlighet i boendemiljön.