Stäng fönster Göteborg kn, KVILLEBÄCKEN 44:8 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
I nordvästra hörnan av Kvillebäcken ligger de två längorna med 16 tvåvånings tegelklädda radhus i varje, som en lång mur mellan trafikleden Björlandavägen i söder och Nansensgatan i norr med kedjehusområden på andra sidan gatan. Längs gatan österut ligger lamellhus och tvåvånings tvåfamiljshus från 1940-talet. Ett nyare bullerplank vetter åt söder och skyddar de långsmala trädgårdarna från insyn. Entré till bostäderna sker från andra sidan, där garage är förlagda parvis i lägre utbyggnader. Uppfarterna är asfalterade och låga häckar i enhetlig höjd gränsar till gatan. Mellan tomterna och intill entréerna finns mindre buskar, såsom rhododendron planterade.

Vid uppförandet gjordes en markplanering, där de små ytorna mellan uppfarterna skulle kantas av stenplattor, vissa sorters träd skulle stå i ytterhörnet och häckar växa mot vägen. Idag finns inga träd på platsen. I trädgårdarna skulle andra trädslag ha planterats än de olika typer av lövträd som står där idag.

Nansensgatan har namn efter norrmannen Fridtjof Nansen som var en i besökarskaran hos S.A. Hedlund, chefredaktör för Göteborgs Handels- och SjöfartsTidning, i hans hem i närbelägna Bjurslätt.

BYGGNADER
Radhusen har en homogen, välbevarad utformning med en liten förskjutning i höjdled och rytmisk, jämn placering av garageutbyggnaderna, som alla har bevarade träportar. De höga tegelskorstenarna bildar en grov taksiluett och tankarna förs lätt till engelsk bebyggelse. Tillverkaren är densamma som för kedjehusen i intilliggande områden.

Stomme/konstruktion: horisontella reglar med isoleringsskivor
Fasad: fasadtegel, lockpanel på garagen
Fasadfärg: röd, blå panel
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda tegelpannor
Utvändiga detaljer: balkonger, utanpåliggande

Åt söder vetter balkongerna som troligen är original med fronter av sex eternitskivor i tunna metallkonstruktioner. Runt fönsterpartiet är fasaden klädd med locklistpanel av trä, som målats i olika färger per hus. Gatubilden är sober och harmonisk eftersom garagen alla är blå och har kvar originalportarna och fönstren på övervåningen löper i en jämn rad, där de flesta är vita perspektivfönster av trä eller metall med stående vädringsfönster. På var sida intill garageutbyggnaden sitter den ursprungliga entrédörren av trä, flertalet med stående smala sidoljus i rutor. Några av garagetaken har fått pappen bytt till svart mönstrad plåt.

KOMMENTAR
Radhusen har en viktig sammanhållande, lugnande funktion för den brokiga, småskaliga bebyggelsen i omgivningen. Byggnaderna är välbevarade med sin enkla, men sobra utformning och har ovanligt nog inte brutits ned i någon individualisering, som många rad- och kedjehus från tiden utsatts för. Tillsammans med kedjehusen från samma tillverkare visar de exempel på typhus för tiden.